Депутатите приеха промените в бюджета, предложени от Орешарски

Нели Чолашка 01 август 2013 в 13:17 2067 7

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно актуализацията на Бюджет 2013 във варианта, в който беше предложен от правителството на Пламен Орешарски.

Заради промените в бюджета ГЕРБ се върна в парламента след едномесечно отсъствие и направи предложения между първо и второ четене на документа.

Техните предложения за допълнителен пакет от социални от 150 млн. лв. и допълнителните близо 86 млн. лв. от продажба на квоти за вредни емисии да отидат за енергийни помощи не бяха приети.

С гласуваната актуализация въпросните 86 млн. лв. ще отидат в НЕК за компенсация за намалението на цената на тока от 1 август.

Промените предвиждат още 40 млн. лв. допълнително за ваучери за храна на работниците, 160 млн. за разплащане на дългове към бизнеса, 8 млн. лв. допълнително за плана за насърчаване на заеототта.

На кабинета се разрешава да тегли допълнителен заем от 1 млрд. лв.

Депутатите на Бойко Борисов няколко пъти обявиха от трибуната, че никой от управляващите не е дал ясен отговор защо точно ще се тегли този заем и за какво ще отиде. 

В актуализацията не са предвидени увеличение на минималната работна заплата, и на пенсиите, както и коледни добавки за най-възрастните.

Финансовият министър Петър Чобанов няколко пъти обеща до края на годината да се обсъди със социалните партньори увеличаването на минималната заплата и да търси пари за коледни добавки.

Чобанов благодари на депутатите, които подкрепиха актуализацията на бюджета, предложена от кабинета.

Той обяви, че благодарение на дебатите в парламента, в които се включиха и депутатите от ГЕРБ, са развенчани много митове относно промените в бюджета.

Един от развенчаните митове бил, че ГЕРБ е дясна партия, която се бори за ефективно изразходване на държавните пари.

Чобанов повтори още, че заема от 1 млрд. лв. се тегли, за да се поддържа нормално ниво на фискалния резерв (тезата е, че бившият финансов министър Симеон Дянков е емитирал дълг, за да плати през февруари на земеделските производители и той трябва да бъде върнат следващите месеци. Парите, които ни преведе за това плащане ЕК, отидоха в резерва)

Социалният министър Хасан Адемов призова президента Росен Плевнелиев добре да помисли преди да наложи вето на актуализацията.

По думите ме Плевнелиев ще трябва да отговори на два социални въпроса, ако спре закона - защо семействата на деца с увреждания 1-2 месеца няма да си получат парите и защо работници няма да имат възможност да ползват ваучери за храна.

"Вярвам, че президентът ще вземе най-правилното решение, което ще е в полза на хората", каза в заключение Адемов.

Петър Чобанов пък призова президента да не пречи на бюджетната процедура да протича гладко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови