Депутатите приеха промените в бюджета, предложени от Орешарски

Последна промяна на 01 август 2013 в 13:17 1593 7

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно актуализацията на Бюджет 2013 във варианта, в който беше предложен от правителството на Пламен Орешарски.

Заради промените в бюджета ГЕРБ се върна в парламента след едномесечно отсъствие и направи предложения между първо и второ четене на документа.

Техните предложения за допълнителен пакет от социални от 150 млн. лв. и допълнителните близо 86 млн. лв. от продажба на квоти за вредни емисии да отидат за енергийни помощи не бяха приети.

С гласуваната актуализация въпросните 86 млн. лв. ще отидат в НЕК за компенсация за намалението на цената на тока от 1 август.

Промените предвиждат още 40 млн. лв. допълнително за ваучери за храна на работниците, 160 млн. за разплащане на дългове към бизнеса, 8 млн. лв. допълнително за плана за насърчаване на заеототта.

На кабинета се разрешава да тегли допълнителен заем от 1 млрд. лв.

Депутатите на Бойко Борисов няколко пъти обявиха от трибуната, че никой от управляващите не е дал ясен отговор защо точно ще се тегли този заем и за какво ще отиде. 

В актуализацията не са предвидени увеличение на минималната работна заплата, и на пенсиите, както и коледни добавки за най-възрастните.

Финансовият министър Петър Чобанов няколко пъти обеща до края на годината да се обсъди със социалните партньори увеличаването на минималната заплата и да търси пари за коледни добавки.

Чобанов благодари на депутатите, които подкрепиха актуализацията на бюджета, предложена от кабинета.

Той обяви, че благодарение на дебатите в парламента, в които се включиха и депутатите от ГЕРБ, са развенчани много митове относно промените в бюджета.

Един от развенчаните митове бил, че ГЕРБ е дясна партия, която се бори за ефективно изразходване на държавните пари.

Чобанов повтори още, че заема от 1 млрд. лв. се тегли, за да се поддържа нормално ниво на фискалния резерв (тезата е, че бившият финансов министър Симеон Дянков е емитирал дълг, за да плати през февруари на земеделските производители и той трябва да бъде върнат следващите месеци. Парите, които ни преведе за това плащане ЕК, отидоха в резерва)

Социалният министър Хасан Адемов призова президента Росен Плевнелиев добре да помисли преди да наложи вето на актуализацията.

По думите ме Плевнелиев ще трябва да отговори на два социални въпроса, ако спре закона - защо семействата на деца с увреждания 1-2 месеца няма да си получат парите и защо работници няма да имат възможност да ползват ваучери за храна.

"Вярвам, че президентът ще вземе най-правилното решение, което ще е в полза на хората", каза в заключение Адемов.

Петър Чобанов пък призова президента да не пречи на бюджетната процедура да протича гладко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.08 2013 в 17:46

Развитите държави правят завой към финансова политика на здравия разум! Ще ги последва ли България? Ако на власт беше все още ГЕРБ и неговата финансова стратегия се правеше от СимеонДянков, отговорът би трябвало да е категоричен :”Не!” Това не е предположение, а факт.

Поредното потвърждение дойде преди дни, чрез собственоръчно написана статия от ексминистъра в "Уолстрийт Джърнал". Българският дописник на влиятелната консервативен вестник твърди, че неговата политика "Остерити"( затягане на коланите), приложена стриктно в България, е довела до прелом. Първо, хвали се Дянков - бюджетният дефицит за 2012 г. станал рекордно нисък - 0,6%. Второ, затягането на коланите останало в миналото, тъй като минималната заплата скочила с цели 30% през втората половина на неговия мандат, а пенсиите били увеличени с 10% през април т.г.

Изводът, който внушава Дянков, е: в областта на финансите има стабилност и възход, защото аз съм положил основите.

Проблемът бил в гражданския статут на българите, на които им омръзнало да са второкласни европейци и затова протестирали.

В споровете по тази тема на българска земя през годините на българския преход преход винаги е завършвал с победа на неолибералните среди. Нека погледнем тенденциите в света. Ще видим нещо сензационно: развитите пазарни страни казват „довiждане” на суровите мерки. Те апелират за завой към антикризисни стратегии, основани на насърчаване на потреблението! Такава е общата позиция, до която достигнаха неотдавна финансовите министри на Г-20 на срещата в Москва.

Няма как г-н Дянков, преквалифицирал се в лектор по успешна антикризисна политика, да не знае за дискусията и документите от финансовата среща "на върха". Обаче смяната на глобалната антикризисна стратигия демаскира и обезсилва неговите собствени усилия: да приучи българите да постят нонстоп, докато растежът се върне към темповете от предкризисния период, инвестициите потекат отново, а безработицата слезе до безопасните 5-6%...

Как ще реагира българската държава на глобалната смяна на курса във финансовата област? Ако се съди по гласуваните на първо четене промени в Бюджет’2013, прави се стъпка в правилна посока. Обаче правителството, стреснато от протестите срещу актуализацията загатна, че е готово да направи завоя, препоръчан от финансовите мега стратези.

Агресивната блокада на парламента е повече от странна. Никъде в света гражданите, дори тези от средната класа, не протестират, когато държавата заявява намерение да похарчи малко повече за публични услуги, без това да води до рисково увеличаване на дефицита и дълга.

Най-трудният тест обаче предстои: ще се осмели ли технократският кабинет на г-н Орешарски да направи пълен завой в наследената фискална и финансова политика , следвайки глобалните тенденции, дори с риск да се сблъска отново с местните неолиберани лобита, чиито открит поддръжник е г-н президентът! По-конкретно, има ли достатъчно аргументи и кураж да преразгледа остеритианската инвестиционна догма: „поддържайте добра бизнес среда и стабилен банков сектор-инвестициите сами ще потекат” (напук на препоръките, пет поредни години този поток намаляваше, докато стигнем до днешната безпрецедентна финансова суша - 95% от българските фирми посочват, че липсата на инвестиционен ресурс е главният им проблем в усилията за излизане от кризата).

За разлика от пазарно-фундаменталисткият слоган: "Пари няма, затова пестете" доста макроикономисти у нас (сега вече в съзвучие и с препоръките на Г-20) настояват държавата да промени радикално своята средносрочна инвестиционна стратегия, за да постигне устойчив растеж и да повиши конкурентноспособността на националната икономика.

01.08 2013 в 13:55

Е, то е ясно: БСП и ДПС- За, Атака- въздържали се, ГЕРБ- против;

За Атака може и да бъркам.. то проявите на лудост трудно се предвиждат...

01.08 2013 в 13:53

Нелегитимно правителство- ДОЛУ!!! Оставка!

01.08 2013 в 13:53

OFFnEWS, как са били гласовете? Защо и "Дневник" не ги съобщава?

01.08 2013 в 13:51

"Държавна измяна"!

01.08 2013 в 13:49

КРАДЦИ!!!!!!!!!!!!!!!

01.08 2013 в 13:44

НЕЩАСТНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ЛУМПЕНИ,ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА И УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА......ВИЕ СТЕ НАЙ-ДОЛНИТЕ И НИЩОЖНИ ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ...СЕГА ОГРАБИХТЕ БЕДНИЯ НАРОД С ОЩЕ ЕДИН МИЛИАРД И ТО САМО С 100ГЛАСА Т.Е. НЯМА И ПОЛОВИНАТА ДЕПУТАТИ....МАРШ ОТТАМ ВЕДНАГА