Местят районния съд във Външно

Юлиан Христов 15 август 2012 в 09:32 1586 4

Министерство на външните работи, снимка:БГНЕС
Министерство на външните работи, снимка:БГНЕС

Софийският районен съд (СРС) ще бъде преместен в сградата на Министерството на външните работи (МВнР). Това пише днес в. "24 часа", като се позовава на свои източници от външното министерство. Решението за местенето дошло, след среща в неделя между председателя на Софийски градски съд Владимира Янева, вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов в резиденция "Евксиноград". 

Според публикацията, администрацията на МВнР ще бъде преместена в т.нар. Военно НДК.

Противинците на идеята за местенето се аргументират с това, че заедно с администрацията трябва да бъде преместен визовият център, който е изграден по строго определени изисквания съгласно Шенгенското споразумение. Компютрите на центъра, който сега се намира на 3-тия етаж в МВнР, са свързани с всички гранични контролно-пропусквателни пунктове на страната и с повече от 80 наши консулски представителства в чужбина.

Военното НДК вече е предоставено с решение на Министерски съвет на Агенцията по вписванията при правосъдното министерство. За да се намести там администрацията му, бяха отпуснати близо 20 млн. лв., но от тях са усвоени едва 375 хил. лв. заради „сложността за завършването на обекта, както и с процедурите за провеждане на обществени поръчки при стриктното спазване на законовите изисквания“. Част от парите са платени за препроектиране на сградата, така че тя да бъде пригодена за администрацията на агенцията. В същото време е провалена процедурата по възлагане на строително-ремонтните работи. Така вече четвърта година имотът, който предходното правителство опита да продаде в края на мандата си, не се използва. 

Първоначалните идеи за бъдещето на сградата бяха тя да бъде дадена на Районния съд в София, но те бяха отхвърлени, защото администрацията на съда получи помещения в друг военен имот - сградата на бившите строителни войски в кв. "Хиподрума". Проблемът със сградния фонд на СРС, който е един от най-натоварените в страната, не намира решение вече при няколко правителства. Сградата на съда отдавна не може да побере всички съдии и прокурори от районната прокуратура. Липсата на достатъчно съдебни зали се сочи като основната причина за забавяне на делата в този съд, където на всеки съдия се падат над 600 дела годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови