Местан сръчка Орешарски за зам.-министрите

13 юни 2013 в 13:30 1495 3

Сергей Станишев и Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев и Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

"Бих поощрил премиера Пламен Орешарски да ускори консултациите, ако има нужда от тях, и наистина да се сформира вече второто ниво на политическия кабинет. От наша страна няма никакви проблеми. Уверявам ви, ДПС по никакъв начин не ще затрудни, а обратното - ще улесни максимално този процес", заяви в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.

Коментарът му бе по повод думите на Бойко Борисов, който по-рано днес обвини ДПС, "че изнасилва столетницата по брутален начин" и изнудва социалистите за министерски кресла.

Не само лидерът на ГЕРБ е забелязал напрегнатото положение с кадровата политика във втория ешелон на Министерски съвет. Премиерът Орешарски се бави вече над две седмици с обявяването на зам.-министрите и назначението на областните управители. Според упорите слухове в кулоарите на парламента това е така, защото "Коалиция за България" и ДПС не могат да поделят парчетата от баницата.

Това съмнение е станало повод за скандал на заседанието на ПГ "Коалиция за България" във вторник, разказа източник на OFFNews от парламентарните редици на социалистите.

Лидерът на социалистите се опитал да въведе строг контрол върху представителите си в парламента. Станишев настоял депутатите да внасят законопроекти само след одобрението на червената централа. За да затегне дисциплината, председателят на левицата обявил, че партията ще налага глоба от 200 лв. на всеки депутат, който нарушава устава на партията.

Председателят на КБ настоял още всички народни представители на групата да са в парламента за началото на пленарното заседание и да се регистрират.

Вместо да преклонят глави и да се съгласят с изискванията на лидера си, част от депутатите на левицата възроптали и обвинили председателя, че се опитва да налага ред и строй, каквито не са характерни за демократично Народно събрание.

Част от колегите на Станишев го обвинили, че докато се занимава с присъствията и отсъствията на червените депутати, не успява адекватно да защити интереса на КБ. Според недоволните социалисти левицата е направила прекалено много властови компромиси на ДПС в името на кабинета "Орешарски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!