Местан: Безспорен факт е, че БСП и ДПС не могат да преодолеят ветото

Нели Чолашка 16 август 2013 в 13:26 2180 7

Лютви Местан в парламента. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан в парламента. Снимка: БГНЕС

Ние знаем, че ветото на президента не може да бъде преодоляно само с гласовете на БСП и ДПС, призна от трибуната на парламента председателят на ДПС Лютви Местан.

Съпартиецът му Йордан Цонев беше категоричен вчера, че двете партии могат и сами да отхвърлят ветото на президента Росен Плевнелиев, въпреки че имат 118 депутати общо, а са нужни минимум 121 гласа.

Според Местан целта на Плевнелиев е била отново да се заговори за коалиция между БСП, ДПС и "Атака" и да се влее нова енергия в протестите.

"Президентът, който изгуби ролята на национален обединител, се опитва да играе нова роля - на морален съдник. Щях да му повярвам, ако тук в качеството си на министър в кабинета на Бойко Борисов, не беше ръкопляскал на Волен Сидеров в продължение на 2 години.

Според Местан ветото на президента е срещу програмата на Пламен Орешарски. "Там ви стиска чепика", уточни депутатът от ДПС.

Той призова Росен Плевнелиев да се опита да бъде обединител на нацията и да прави раграничение между наистина симпатичните протестиращи и тези, които викат "турците вън".

„Навън от 63 дни има протести срещу задкулисието в политиката. Какво друго е ветото на президента освен задкулисие? Да обслужваш един кръг „Капитал” с един политолог.

Искам да кажа на този политолог - познаваме ви прекрасно от 1998 г. и сме ви сърбали попарата всички политически сили, и ГЕРБ ще ви сърбат попарата”, коментира Йордан Цонев, визирайки политолога Иван Кръстев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови