Медсестри искат от Бойко да забрани енергийните напитки за деца

Вероника Шербанова 03 януари 2013 в 18:44 2043 0

Енергийни напитки. Снимка sxc.hu
Енергийни напитки. Снимка sxc.hu

Забрана на енергийните напитки за деца под 18 години ще поиска Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, съобщи Дарик.

Заедно с медицинските сестри в училищата в общината те ще изпратят писмо до Народното събрание, Министерския съвет и премиера Бойко Борисов, в което ще опишат искането си и причините за него.

Енергийните напитки съдържат големи дози кофеин, захар и вредни подсладители, както и опасни вещества. Всичко това застрашава здравето и нормалното развитие на подрастващите, заяви председателят на съвета по наркотиците в Благоевград д-р Теменужка Любенова.

По думите ù забрана за продажбата на енергийни напитки на деца до 18 години са приети вече в редица страни членки на Европейския съюз, сред които Франция, Дания и Норвегия.

Агенциите по безопасност на храните в много европейски държави вече са установили, че енергийните напитки са противопоказни за хора с ритъмни нарушения, сърдечно болни и бременни жени, тъй като забавят развитието на плода в утробата на майката.

Медицинските сестри и наркотичния съвет искат още и забраната на рекламите на енергийни напитки в медиите.

Забрана на рекламата на енергийни напитки и продажбата им на деца до 18 години беше включена в законопроект за промяна на Закона за здравето. Той беше гласуван през май и беше отхвърлен на второ четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови