Масови рапорти за напускане заливат армията

Юлиан Христов 04 декември 2012 в 15:11 441 6

Иван Милов, Българска офицерска легия
Иван Милов, Българска офицерска легия "Раковски". Снимка: БГНЕС

Близо 1500 са военнослужещите, които са подали рапорт за напускане, като от тях над 850 са офицерите.

Това обяви днес председателят на Българската офицерска легия "Раковски" майор Иван Милов.

От легията призоват депутатите да не приемат на второ четене промените в Закона за държавното обществено осигуряване. Те предвиждат пределната възраст за пенсиониране на младшия състав в армията да стане 52 години при минимална служба 27 години, а за старши и висши офицери - 54 години. Ако промяната бъде приета, от легията заявиха, че обмислят варианти, с които да изразят недоволството си.

Майор Милов, който е в състава на ВВС, обяви, че и той е подал своя рапорт поради несъгласието си с политиката, която се провежда с Министерството на отбраната.

Военнослужещи ще внесат отворено писмо, с което призовават депутатите да гласуват промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) по съвест на 6 декември. В зависимост от това какво решение ще приеме Народното събрание и как ще се развие гласуването на Кодекса за социално осигуряване, от легията са подготвили адекватни действия, при изцяло спазване на законите на страната. Майор Милов подчерта, че желанието им е гласуването да стане поименно от всеки народен представител.

„Ние се надяваме депутатите да проявят разбиране, на първо място. На второ място, да гласуват по съвест. Ние ще поискаме, ако някой народен представител реши да внесе предложение, този член, който касае бъдещето на Българската армия, да бъде гласуван от всеки един депутат, за да знаят българските военнослужещи кой и как е гласувал за тяхното бъдеще", каза Милов.

Според него, обещаното от военния министър Аню Ангелов до 2014 година да не се променят правилата за пенсиониране, не се спазва, а желанието за кариерно развитие на младшия и старшия състав е неизпълнимо. 

От легията заявиха още, че в българската армия се работи със страх. На хората се отправят предупреждения да внимават какво, как и къде говорят, включително са отправени и заплахи, че е възможно по някакъв начин това да се отрази на взимането на компенсаторните, което за нас е абсурд, заяви майор Иван Милов.с

От пресцентъра на МО не коментират към момента бройката на напускащите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови