Мая Манолова: Винаги има риска на среща да се появят хора с (П)етно в миналото

14 август 2013 в 10:18 5263 35

Мая Манолова. Снимка БГНЕС.
Мая Манолова. Снимка БГНЕС.

Не може да се проверяват всички неправителствени организации, които искат да се срещат с нас. Има риск сред тях да има хора с петно в миналото, обяви в интервю за "Нова телевизия" депутатката от БСП Мая Манолова.

Така тя отговори на въпрос защо на срещите на премиера Пламен Орешарски с граждански организации присъстват хора с криминално минало. Въпросът визираше Бисер Миланов - Петното, дошъл на срещата с Орешарски в Министерския съвет миналия петък. Петното има дълга криминална биография, включваща 7 присъди, някои от които ефективни.

"За първи път имаме премиер, който се среща с гражданските организации. Има рискове кои хора ще попаднат в диалога с властта и парламента, но това е пътят, за да се чуе гласът на хората", заключи Манолова.

По думите ú организаторите на антиправителствените протести се опитвали по всевъзможен начин да спъват диалога между властта и обществото.

"Организаторите на протестите, онези икономически и политически среди, които дърпат конците на протестите, желаят точно обратното - да няма никакъв диалог. Има едни хора и институции, които не искат да предпазят правителството и парламента от грешки, което е смисълът на гражданския контрол, а напротив. И президентът още по-явно, включително и с ветото, което наложи, се старае не да предпази правителството от грешки, а се старае да пречи на изпълнителната власт", каза още Мая Манолова.

Тя обеща готов проект на Изборен кодекс, който да бъде внесен в началото на следващата пленарна сесия на парламента. Въпреки ваканцията депутатката работела усилено по изготвянето на документа.

Манолова очаква всички депутати да бъдат в петък на дебата по президентското вето и парламентът да го преодолее. Един-двама били в чужбина, но и те щели да се върнат. Тя определи като "силно преувеличени" твърденията в медиите, че повечето народни избраници са били на екзотични почивки.

По думите й всички депутати от БСП, ДПС и „Атака" ще дойдат на заседанието в петък, надявала се и на депутатите от ГЕРБ. Не се налага БСП и ДПС да водят преговори с „Атака", защото по-голямата част от тях подкрепят актуализацията, каза Манолова. 

Поканен е президентът Росен Плевнелиев, за да обясни още един път мотивите и да защити своето вето, обяви зам.-председателката на парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!