Лекарствата за онкоболни може да поскъпнат заради пропуск в наредба

Вероника Шербанова 07 май 2013 в 14:45 1327 0

Лекарства. Снимка: БГНЕС
Лекарства. Снимка: БГНЕС

Лекарствата за онкоболни може да поскъпнат заради пропуск в обновената наредба за цените на лекарствата, съобщи в. „Стандарт“.

В наредбата, обнародвана в края на април, е пропусната точката, според която цените, заплащани от Здравната каса не трябва да са по-високи от цените, заплащани от държавата преди 2011 г., когато лекарствата бяха заплащани от държавния бюджет.

През миналата година за лекарствата за рак са платени 116 млн. лева, което е двойно повече от предвиденото в бюджета на Касата. За тази година за лекарства за онкоболни са отделени 90 млн. лева. Ако действително цените на лекарствата се вдигнат, ще се наложи НЗОК да отдели повече средства от очакваното, за да доплати за лекарствата.

За проблеми в наредбата сигнализира и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той коментира замразяването на цените на лекарствата без рецапта за година, регламентирано от същата наредба. Според д-р Кацаров производителите може да завишат цените на лекарствата без рецепта, за да се застраховат от инфлацията през следващата година. В същото време част от тези лекарства може да бъдат и изтеглени от пазара, ако производителите им са на загуба.

Малко след това текстът беше изменен и цените на лекарствата бяха обвързани с инфлацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови