Лекарствата може да поскъпнат преди замразяването на цените им

Вероника Шербанова 01 април 2013 в 17:36 1646 0

Д-р Стойчо Кацаров, Снимка: БГНЕС
Д-р Стойчо Кацаров, Снимка: БГНЕС

Замразяването на цените на лекарствата без рецепта за една година ще доведе до увеличаването на техните цени. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, цитиран от Дарик.

По думите на д-р Кацаров производителите на лекарства ще завишат цените преди влизането в сила на промените в наредбата за цените на лекарствата до края на месеца, за да се застраховат от инфлацията през следващата година, която може да им донесе загуби.

Досега производителите на медикаменти знаеха, че могат да променят цената по всяко време. Сега те най-вероятно ще ги завишат преди промените в наредбата да влязат в сила. Така вместо намаляване на цените на лекарствата, каквато е целта на промяната, наредбата в новия си вид всъщност ще доведе до покачване на цените, посочи д-р Кацаров.

Замразяването на цените на лекарствата ще засегне повече от 2230 вида медикаменти, сред които витамини, болкоуспокояващи, лекарства за простуда и други.

Очаква се промените в наредбата за лекарствата да влязат в сила до края на месеца. Проектът за промяна на наредбата е качен на сайта на министерството за обществено обсъждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови