Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Цените на лекарствата без рецепта скочили с до 300% за година

Вероника Шербанова 11 април 2013 в 15:50 2513 1

Председателят на Българския фармацевтичен съюз д-р Мирослав Ненчев
Председателят на Българския фармацевтичен съюз д-р Мирослав Ненчев

Цените на лекарствата без рецепта са се повишили с между 100% и 300% през последната година. Това заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев след края на заседание на Обществения съвет към здравното министерство.

Заради действащите механизми за намаляване на цените на лекарствата, заплащани от Здравната каса, фармацевтичните компании са увеличили цените на лекарствата без рецепта, за да компенсират загубите си, обясни д-р Николай Шарков от Българския зъболекарски съюз.

Преди да се приемат промените в наредбата за лекарствата, с които цените на лекарствата без рецепта ще се замразят за една година, трябва да се направи анализ доколко това ще бъде полезно, посочи Мирослав Ненчев. По думите цените на някои лекарства вече са толкова високи, че няма да се качат повече.

Такова покачване на цените за една година компенсира намалението, което плаща НЗОК, и то се оказва за сметка на пациентите. Единственият начин цените на лекарствата да се намалят реално за пациентите е чрез намаление на ставката на ДДС, коментира Ненчев.

Членовете на Обществения съвет се обединиха около мнението, че подмяната на комисията по лекарствата с Национален съвет е крачка назад, защото гарант на държавната лекарствена политика ще бъде само държавата. Превръщането на комисията в държавен национален съвет ще изключи участието на Здравната каса в определянето на цените на лекарствата.

На заседанието на Обществения съвет е разгледано и предложението Гърция да отпадне като референтна държава за определяне на цените на лекарствата. Причината е печатна грешка в публикация на държавния вестник на страната относно определянето на цените на лекарствата.

Наредбата за регулиране на цените на лекарствата, която трябваше да влезе в сила, ще бъде коригирана, защото се оказа, че в нея има доста проблемни моменти в нея, каза зам.-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева. Наредбата няма да бъде свалена от сайта на здравното министерство, докато не бъде изчистена. Ще бъдат взети предвид всички изказани мнение, обясни Нейчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови