50 спешни проблема пред Обществения съвет към здравното министерство

Вероника Шербанова 05 април 2013 в 17:09 1299 0

Обществен съвет към Министерството на здравеопазването Снимка: Сергей Антонов
Обществен съвет към Министерството на здравеопазването Снимка: Сергей Антонов

Около 50 спешни проблема са поставени за решаване пред новия Обществен съвет към Министерството на здравеопазването. Това заяви след края на първото заседание на съвета зам.-министъра на здравеопазването и председател на съвета д-р Мирослав Ненков.

34 спешни точки са били представени от пациентските организации. Българският лекарски съюз е предложил още 15 проблема, които чакат своето разрешение, допълни д-р Ненков. 

В състава на Обществения съвет влизат 11 души - по един представител от четирите съсловни организации, от четирите национално представени пациентски организации и трима души от здравното министерство.

Членовете на съвета ще се събират най-малко веднъж месечно, като извънредни заседания ще могат да се викат по всяко време с желание на две трети от членовете, посочи д-р Ненков. Общественият съвет ще обсъжда промените в нормативната уредба, ще предлага инициативи и ще следи за изпълняването им, ще обсъжда постигнатите резултати, обясни той.

Списъкът на предложените за обсъждане проблеми, както и решенията на съвета, ще бъдат публикувани на страницата на Министерството на здравеопазването, каза зам.-министъра. 

Здравният министър може да избере дали да се съобрази с решенията на съвета или не, но той ще има на разположение предварителен консенсус от страна на съсловните и пациентските организации.  Това е изключително важно и ще спомогне за по-бързото разрешаване на проблемите в здравеопазването, коментира председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.  

Следващата седмица Общественият съвет ще обсъжда наредбата за функционирането на Съвета за реимбурсиране и цени на лекарствата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!