Лъчезар Иванов откраднал чужди статии от немарливост

Александра Маркарян 20 юли 2012 в 14:08 3874 5

Лъчезар Иванов (вдясно), ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев (в средата) и предшественика му на ръководния пост във висшето училище - проф. Владимир Овчаров. Снимка: БГНЕС
Лъчезар Иванов (вдясно), ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев (в средата) и предшественика му на ръководния пост във висшето училище - проф. Владимир Овчаров. Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е откраднал чужди статии, за да кандидатства за доцент не със зла умисъл, а от немарливост. Не самият той си ги приписал, а негови асистенти, които не разбрали, че „Л. Иванов“ не винаги означава Лъчезар Иванов.

Това стана ясно от обясненията по скандала с конкурса за доцент в Медицинския университет в София на ректора на висшето училище проф. Ваньо Митев в интервю за bTV днес.

Както OFFNews писа на 12 юли, депутатът и бивш председател на здравната комисия в парламента, е единствен кандидат за доцент в специалността „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“ в МУ-София.

Две от статиите, представени от Лъчезар Иванов като негови, всъщност са на бившия председател на Националния център по опазване на общественото здраве проф. Любомир Иванов, потвърди самият той пред OFFNews. Проф. Иванов е преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

Професорът е подписан като Л. Иванов.

Първата статия на професора, попаднала в документите на кандидат доцента, е Climatic Factors Related to Cerebrovascular Mortality in Sofia. Отпечатана е в гръцкия сборник Public Health and Health Care in Greece and Bulgaria: The Challenge of the Cross-Border Collaboration.

Тя представя резултати от 5-годишно проучване за влиянието на климата върху сърдечносъдовите заболявания. Екипът е извършвал проучванията си, преди да публикува статията, в продължение на 4 години. Съавторите са „Ivanov L., R. Chakarova, Z. Spassova, D. Philipov“.

Втората статия, оказала се в представените от Лъчезар Иванов пред МУ за конкурса, е „Здравеопазването в Република България – реалности и предизвикателства“, публикувана в „Здравна политика и мениджмънт“. Съавтори на тази статия са проф. Иванов, С. Спиридонов и Желязко Христов.

Ректорът на МУ-София проф. Митев оправда депутата на ГЕРБ с думите, че той „е отговорен само за това, че не е проверил внимателно списъка и се е подписал под него, преди да бъде внесен като документ в конкурса“.

„Проверката, която назначих, показва, че документите не ги е подал лично д-р Иванов, а негов сътрудник. Не става дума на умишлена измама, а за техническа грешка. Няма научен работник, който да си позволи лукса да направи такова нещо, защото такъв труд се качва на страницата на университета и може да се види от цял свят. Това би било съзнателно харакири”, каза проф. Ваньо Митев пред bTV.

От първите публикации по скандала досега депутатът Иванов не е взел отношние. OFFNews го търси безуспешно за коментар. Ако получим такъв, ще го публикуваме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови