Лъчо Мозъка доцент с две крадени статии

13 юли 2012 в 19:53 3398 4

Лъчезар Иванов (вдясно), ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев (в средата) и предшественика му на ръководния пост във висшето училище - проф. Владимир Овчаров. Снимка: БГНЕС
Лъчезар Иванов (вдясно), ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев (в средата) и предшественика му на ръководния пост във висшето училище - проф. Владимир Овчаров. Снимка: БГНЕС

Депутатът Лъчезар Иванов от ГЕРБ, известен и с прякора си Лъчо Мозъка, кандидатства за доцент с две крадени статии.

Това потвърди пред OFFNews един от авторите им - професор Любомир Иванов, преподавател в Медицинския университет в Пловдив и бивш директор на Националния център по опазване на общественото здраве.

Конкурсът е в Медицинския университет в София. Депутатът е единственият кандидат за доцент в специалността„Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“.

Истинският автор - проф. Иванов, е подписан като Л. Иванов, както би било отпечатано името и ако беше Лъчезар, показва справка на zdrave.net.

Въпросната статия е единствената, публикувана в чуждо списание, която Иванов представя в документите си за конкурса за доцент в Медицинския университет в София. Отпечатана е в гръцкия сборник Public Health and Health Care in Greece and Bulgaria: The Challenge of the Cross-Border Collaboration, озаглавена Climatic Factors Related to Cerebrovascular Mortality in Sofia.

Тя представя резултати от 5-годишно проучване за влиянието на климата върху сърдечносъдовите заболявания. Екипът е извършвал проучванията си, преди да публикува статията, в продължение на 4 години. Съавторите са "Ivanov L., R. Chakarova, Z. Spassova, D. Philipov".

Същата статия е публикувана през 2009 г. и в Българско списание за обществено здраве. Изданието е на Националния център по опазване на общественото здраве, чийто директор по това време е проф. Иванов.

Втората статия, оказала се в представените от Лъчезар Иванов пред МУ за конкурса, е "Здравеопазването в Република България - реалности и предизвикателства", публикувана в "Здравна политика и мениджмънт".

"Тя стоя дълго време и на сайта на КНСБ", каза проф. Иванов. Инициативата за разработката била на покойния вече председател на КНСБ д-р Желязко Христов. Съавтори на тази статия са проф. Иванов, С. Спиридонов и Желязко Христов.

"Не съм говорил с Лъчезар Иванов. За какво да говоря с него? Още не съм решил дали да подам възражение в Медицинския университет заради кражбата на статиите. След консултация с адвокат ще реша дали да съдя Лъчезар Иванов. Тук са ощетени и мои колеги в колектива, с който съм работил", каза проф. Иванов пред OFFNews.

OFFNews безуспешно се опита да се свърже с Лъчезар Иванов, за да представи позицията му. В случай, че получим коментар от депутата, ще го публикуваме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови