Кунева: Президентът е твърде притеснен

15 август 2013 в 18:12 4100 12

Меглена Кунева
Меглена Кунева

Президентът е твърде притеснен, поради факта, че той трябва да обединява нацията, институциите, а това в момента няма как да се случи, заяви председателят на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева след разговор с Росен Плевнелиев.

Кунева и лидерът на Демократи за силна България Радан Кънев се срещнаха с държавния глава в четвъртък следобед. Срещата беше по покана на Плевнелиев, изпратена преди две седмици.

Обсъдихме политическата криза, в която се намира страната и огромното недоверие, което ни разделя – недоверие на българските граждани към властта, така и на партиите, които са в парламента, а и изобщо на участниците в политиката, каза председателят на „Движение България на гражданите“.

Според нея, в момента наблюдаваме „невъзможност да се направи един общ план между трите държавни институции: президентството, правителството и парламента, поне по отношение на приоритетите на страната“.

Право на всички български граждани е да знаят цялата истина за бюджета. Очевидно има съмнения около нуждата от актуализация. Добре е да се изложат аргументите отново, да се чуят позициите на всички страни, хората да са информирани, каза Кунева. Според нея, президентът е направил правилен държавнически ход с ветото върху актуализацията, защото то е повдигнало въпроси, по които и хората имат съмнения.

Президентът планира да организира публични дебати по важни за хората въпроси, като монополите и ефективната и прозрачна работа на държавните институции, съобщи Радан Кънев.

Кънев и Кунева са категорични, че твърденията за връзка между Реформаторския блок и Плевнелиев са абсолютно несъстоятелни. Президентската институция е независима, каза лидерът на ДСБ.

От своя страна президентът Плевнелиев заяви, че с активното си гражданското поведение от месец февруари досега българското общество е дало ясен знак, че очаква промяна в отношението на политическите представители към държавността.

Според президента отправените ключови послания към политиците са за прозрачност и за справедливост в работата на държавните институции.

Това е поуката от гражданските протести, която виждам аз и която напълно подкрепям, заяви Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков