Кунева иска да се замрази увеличението на студентските такси

Елица Мартинова 26 февруари 2013 в 11:19 4020 7

Всяка година държавата финансира все повече места за обучение на студенти. Снимка: Сергей Антонов
Всяка година държавата финансира все повече места за обучение на студенти. Снимка: Сергей Антонов

„Ние настояваме да бъдат замразени всички предложения за увеличаване на семестриалните такси. Те трябва да бъдат спрени, докато не се реши за какво ще се ползват парите“, заяви на брифинг във вторник Димитър Танев от „Движение България на гражданите“.

По думите му има нужда от спешна среща между МОМН, ръководството на висшите училища и студентите. Според партията на Кунева в разговорите трябва да се включат както образователният министър в оставка Стефан Воденичаров, така и бъдещият министър от служебния кабинет.

„Правителството на ГЕРБ е отговорно за случващото се във висшето образование. Това ще е второто увеличение на таксите, а липсва компенсаторен орган, който да смекчи финансовия удар към студентите“, обясни още Танев.

По думите му през мандата на ГЕРБ субсидията за стипендии на студентите е била намалена от 33,8 на 31,7 млн. лева, а едновременно с това броят на учащите е нараснал.

От „Движение БГ“ обявиха, че подкрепят недоволството на студентите и подчертаха, че партията има ясно обособена стратегия за сферата на образованието.

„Има остра нужда от големи промени в образователната сфера. Ние предлагаме три основни стъпки: вход без изпити в учебните заведения, задължителен практически стаж в края на обучението и промяна в модела на финансиране, която да наблегне на рейтинговата система“, поясни Танев.

В пресконференцията се включи и Антоанета Георгиева – най-младият член на НС на „Движение БГ“ и председател на Студентския съвет в СУ.

Тя бе категорична, че обявеното ново увеличение на семестриалните такси е преляло чашата с търпението на студентите.

„Таксите в СУ скачат с 8%, в УАСГ - с 9%, а в УНСС с цели 33,3%. Промени в закона вдигнаха горната граница на сумата, която студентът плаща сам за обучението си. От 1/3 тя бе повишена на 2/3. Ние не сме съгласни с политиката да се прехвърля тежестта на слабата страна“, обясни Георгиева.

Тя обясни, че партията на Кунева не се опитва „да яхне“ студентските протести и подчерта, че говори в качеството си на студент и председател на Студентския съвет в СУ.

От „Движение БГ“ подчертаха, че все още не е късно за диалог между МОМН, университетите и студентите. От партията обаче са категорични, че увеличението на таксите трябва да бъде замразено.

Студентите от СУ и УНСС излизат на протест в сряда. Те ще се съберат в 14 ч. пред сградите на двата университета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!