Студенти в СУ на протест заради новите такси

Александра Маркарян 18 февруари 2013 в 16:35 2588 1

Плакатът на протеста.
Плакатът на протеста.

Студенти от Софийския университет излизат на протест срещу увеличението на таксите за обучение с 8%, обявиха от Студентския съвет на висшето училище.

Протестът ще е на 27 февруари от 14 ч. в двора на Ректората.

В отворено писмо студентите наричат увеличението „неморално“.

„Смятаме за изключително неморално във време на нарастваща бедност и безработица, най-старият и престижен университет в България да увеличава таксите за образование.

Нещо повече, като част от академичната общност, ние сме учудени, че Вие заставате на подобна позиция – да закърпвате бюджетни дупки със студентски такси, вместо да потърсите други методи за набавяне на допълнителни средства“, се казва в текста му.

Те упрекват ръководството на ВУЗ-а, че е взело решението без обсъждания със студентите.

„Смятаме за позорно да бъдем третирани като „ходещи такси“ от собствения ни университет, в който сме се борили да учим и който би трябвало да защитава конституционното ни право на достъпно държавно образование“, пишат студентите.

В писмото се изтъква, че новите такси ще затруднят още повече студентите от семейства, живеещи под прага на бедност и цитират данни на НСИ, според които в тази група са 22,3% от българите.

„Вие изтъкнахте след решението си, че с това увеличение на таксите ще се ремонтират няколко аудитории в Ректората. Но ние желаем да Ви припомним, че студентите не са меценати или спонсори на строителни кампании“, пишат студентите и призовават Академичния съвет да преразгледа решението си за таксите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!