Таксите в СУ скачат с 8% за всички студенти

Последна промяна на 31 януари 2013 в 11:35 4180 3

Кандидатстудентски изпит в Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов
Кандидатстудентски изпит в Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов

Годишните такси за всички студенти на Софийския университет скачат с 8 процента с решение на Академичния съвет, взето на 30 януари.

Така най-ниската такса става 360 лева, а най-високата ще е за студентите по медицина - 1000 лева.

Ще бъдат увеличени таксите за всички курсове - за бакалаври, магистри, докторанти.

Най-ниската такса ще поскъпне с 10 лева на семестър или 20 лв. на година, а най-високата - с 37,50 лева на семестър или 75 лева на година.

Причината за увеличението е намалената субсидия от държавата от три години. Тогава базовата издръжка на студент беше намалена от над 900 лева на 693 лева (това е сума, от която зависи общата субсидия), обясни доц. Милена Стефанова, зам.-ректор на СУ. Процентът не е избран произволно - 8% е увеличението на минималната работна заплата, допълни тя.

"Ректорското ръководство взе решение за увеличението много трудно. 8% увеличение при запазване на досегашния брой студенти означава 350 000 лева допълнително за университета на семестър (бел. ред. - 700 000 лв. на година). С тези пари няма да се увеличават заплати - нито на администрацията, нито на преподавателите. Те ще отидат за ремонта на 3-4 аудитории в Ректората, за да може за студентите там да е малко по-удобно", каза доц. Стефанова.

Увеличението на таксите ще стане факт след като бъде утвърдено от Министерския съвет с постановление.

Какви са условията за кандидатстване в СУ за учебната 2013/2014 г. вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.01 2013 в 12:32

Уайти,

Вчера още подхванах тази тема, но ти каза, че съм бил говорил глупости. Просто е въпрос на виждане и политика относно висшето образование-дали предимно да се плаща повече или не. Съгласен съм, че отличните, повтарям отличните или хайде..........и много добрите студенти, но с успех над 5.00, да имат право на ДЪРЖАВНА субсидия, но не и всички. Влезнал ми студент, изкарва там кретайки и ще ми учи без пари, като държавата трябва да го издържа с нашите данъци- откъде накъде. Защо трябва да застъпваме теорията, че в бедна държава, като нашата образованието следва да е безплатно или с минимално заплащане. Защо, с какъв аргумент. Да работим, да плащаме данъци, защото на някой тройкар му се учело безплатно. Това е супер наглост и абсурд. Като му е скъпо, започва работа и влиза задочно. А не и без другото този беден народ да носи на гърба си десетки хиляди студенти, на чиито университети държавата трябва да отпуска бюджет. Ами тези преподаватели там, за какви пари работят. Не може ли заплатите им да скочат с поне 100%.
Никъде не е казано, че студента е отишъл в големия град за да се забавлява. Отишъл е да учи. Та влиза задочно (ако няма пари), започва работа и общо взето на работа, на очни и през другото време в кревата да спи. Това е. Качественото образование струва пари, а комунизма по който непрестанно се плюе, вече го няма отдавна.

31.01 2013 в 12:30

Скоро няма да има за какво да плюят по частните университети . :)

31.01 2013 в 11:39

Така е, след като Игнатов поведе политиката към платено образование. Не се съмнявайте, че в следващите десетина години понятието "държавен университет" или няма да съществува, или ще е префасонирано и няма да се различава по нищо от частен.

Всъщност то и днес до известна степен е така. Има само някакви дребни нормативни пречки да бъде довършено докрай.