Екоминистерството призна за още 1 незаконен лифт и 2 писти в Пирин

Милен Енчев 16 май 2013 в 14:14 5009 20

Ски зона Банско
Ски зона Банско

За още един незаконен лифт и 2 писти в ски зона Банско призна министерството на околната среда. Това обяви председателят на Асоциацията на парковете Тома Белев днес. Информацията дойде ден след като Върховният административен съд реши, че друг от лифтовете в ски зона Банско е разрешен от екоминистерството в нарушение на закона.

Новите данни са получени от екоминистерството по закона за достъп до обществена информация. От тях личи, че за двете ски писти „Шилигарник – 2“ и „Стражите“, както и лифтът „Железен мост – Платото“, в екоминистерството няма никакви документи за екооценки. Пистите и лифтът не са предвидени в концесионния договор с фирма „Юлен“ за изграждането на ски зона Банско и териториално устройствения план (ТУП) на зоната, на който той се базира.

Трите обекта са включени в актуализацията на ТУП-а, направена през 2005 г., която както е известно, не е отразена в концесионния договор.

С тези писти и лифт официално обектите, построени в противоречие със законите, стават 5. Преди две години, отново по запитване по закона за достъп до информация екоминистерството посочи, че писта „Платото 1“ няма документи за съгласуване по екологичното законодателство, не е предвидена в концесионния договор и в ТУП-а към него. Въпреки тези данни, излезли от ведомството, екоминистерството и досега твърди, че незаконни обекти в ски зоната няма.

Разминаванията между договора на „Юлен“ с държавата и измененията на устройствения план от 2005 г. бяха обект на тълкувание на приключилото вчера дело във ВАС. Те са и част от спора между природозащитниците и концесионера за площта на ски зона Банско, в която до момента екоминистерството заема страната на „Юлен“. През 2011 г. геодезично заснемане, поръчано от тогавашния министър на околната среда Нона Караджова, показа, че вместо 995 декара, колкото трябва да е по договора за концесия, ски зоната е заела около 1650 декара. Една от причините за раздуването й е тъкмо промененият на ръба на закона ТУП.

В мотивите си съдиите от петчленния състав посочиха, че фундаменталният документ, определящ за площта, е не устройственият план, а концесионният договор, което значи, че е редно ски зоната да е в границите на стария устройствен план от 2000 г. Това обаче не е тълкувателно решение на съда, подчерта вчера юристът на „Юлен“ Петър Петров, така че тази теза не важи автоматично за останалите спорове, касаещи ски зоната в парк „Пирин“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!