Екоминистерството призна за още 1 незаконен лифт и 2 писти в Пирин

Последна промяна на 16 май 2013 в 14:14 4211 20

Ски зона Банско
Ски зона Банско

За още един незаконен лифт и 2 писти в ски зона Банско призна министерството на околната среда. Това обяви председателят на Асоциацията на парковете Тома Белев днес. Информацията дойде ден след като Върховният административен съд реши, че друг от лифтовете в ски зона Банско е разрешен от екоминистерството в нарушение на закона.

Новите данни са получени от екоминистерството по закона за достъп до обществена информация. От тях личи, че за двете ски писти „Шилигарник – 2“ и „Стражите“, както и лифтът „Железен мост – Платото“, в екоминистерството няма никакви документи за екооценки. Пистите и лифтът не са предвидени в концесионния договор с фирма „Юлен“ за изграждането на ски зона Банско и териториално устройствения план (ТУП) на зоната, на който той се базира.

Трите обекта са включени в актуализацията на ТУП-а, направена през 2005 г., която както е известно, не е отразена в концесионния договор.

С тези писти и лифт официално обектите, построени в противоречие със законите, стават 5. Преди две години, отново по запитване по закона за достъп до информация екоминистерството посочи, че писта „Платото 1“ няма документи за съгласуване по екологичното законодателство, не е предвидена в концесионния договор и в ТУП-а към него. Въпреки тези данни, излезли от ведомството, екоминистерството и досега твърди, че незаконни обекти в ски зоната няма.

Разминаванията между договора на „Юлен“ с държавата и измененията на устройствения план от 2005 г. бяха обект на тълкувание на приключилото вчера дело във ВАС. Те са и част от спора между природозащитниците и концесионера за площта на ски зона Банско, в която до момента екоминистерството заема страната на „Юлен“. През 2011 г. геодезично заснемане, поръчано от тогавашния министър на околната среда Нона Караджова, показа, че вместо 995 декара, колкото трябва да е по договора за концесия, ски зоната е заела около 1650 декара. Една от причините за раздуването й е тъкмо промененият на ръба на закона ТУП.

В мотивите си съдиите от петчленния състав посочиха, че фундаменталният документ, определящ за площта, е не устройственият план, а концесионният договор, което значи, че е редно ски зоната да е в границите на стария устройствен план от 2000 г. Това обаче не е тълкувателно решение на съда, подчерта вчера юристът на „Юлен“ Петър Петров, така че тази теза не важи автоматично за останалите спорове, касаещи ски зоната в парк „Пирин“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.05 2013 в 07:50

абе ти да не се казваш Цеко Минев? или си някой на хранилка при него.Примерно директор в някоя от скапаните му офшорки. може ли да ми отговориш защо се работи през офшорки? За развитието на зимните спортове в България се работи с фирми офшорки ,много е нагло!Хайде отговори ми на тези въпроси и после ми се нахвърляй върху Белев!

17.05 2013 в 07:43

Браво Тома! За гражданската позиция, за волята и непримиримостта .С тебе сме! И колкото то г-жа Пеева - пихте ли си лекарствата сутринта госпожа?

16.05 2013 в 22:45

Тези,които се обаждат без подготовка..отидете на пътя Разлог -Банско,погледнете към Тодорка и вижте останала ли е гора някаде?Цялата планина под Тодорка я няма....Аз съм скиор обичам да карам на Банско,обаче не на всяка цена.Вижте"кварталите" ,които са построено безразборно ,вижте на какво прилича Банско.Зимата са пълни по известните хотели и тези близо до Mall-a или до лифта.Това че Банско се пукало по шевовете зимата е пълна глупост.Сега остава да изсечат и малкото останала гора,която в горната си част са столетни Мури и с това да легализират безразборното строителство случвало се при едно или друго правителство години на ред.Факт е че един кабинков лифт не стига,да направят още един до него без изсичане на повече гора в самите просеки с минимални загуби на гора,но НЕ те искат да плъзнат и хотелчета из планината че в Банско са малко....

16.05 2013 в 20:42

Време е на Цеко на му подрежат крилата. То бива крадене, крадене, крадене, но тоя изрод преля от наглост!

16.05 2013 в 20:40

Пеева - я се прегледай!

16.05 2013 в 17:51

Браво, тарикатщините са довреме. Радвам се да видя че наистина е така!

16.05 2013 в 17:03

Да го духа Цеко!!!!!!!!!!!

16.05 2013 в 16:36

Цеко изгорЕ :)

16.05 2013 в 16:36

Уважаеми господине, каня Ви най-учтиво, за да Ви покажа част от "придобивките" на г-н Цеко Минев а.к.а. "Цеко Фашиста", "Цеко от Алеко". Ще Ви помоля само да изберете дестинация:
1. България
2. Кипър
3. САЩ (Делауеър)
4. Британски острови (Остров Ман)
5. Велико Херцогство Люксембург
6. Княжество Лихтенщайн
С поздрав.
Бивш кмет Методий

16.05 2013 в 16:27

Жабко крастав, ненагледен, гламур необятен, да не би да си брат на ония двамцата пендели-бизнесмени от Генерал Тошево, които заринаха Яйлатата с желязобетон?
 
X