Конституционният съд се произнесе: Изборите са законни

Последна промяна на 09 юли 2013 в 14:43 2175 4

Конституционен съд
Конституционен съд

Конституционният съд отхвърли икането на депутати от ГЕРБ за обявяване на парламентарните избори за незаконни. Това се посочва в прессъобщение на КС. Самото решение и мотивите на конституционните съдии още не са публикувани.

Искането за касиране на изборите бе внесено от 96 депутати от ГЕРБ. Основният мотив бе нарушение на Изборния кодекс - агитация в деня за размисъл. От Централната избирателна комисия вече коментираха, че е нямало нарушения в деня за размисъл и няма основания да наложи санкции.

Конкретният медиен мотив за искането на депутатите беше скандалът с изборните бюлетини, намерени в печатницата „Мултипринт“ в Костинброд, избухнал в предизборната събота. По думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов веднага след излизането на изборните резултати, скандалът, по който прокуратурата до момента не е повдигнала обвинение, е намалил с няколко процента гласовете за партията.

Конституционният съд прие доказателствата на ГЕРБ – серия медийни публикации от деня за размисъл и изборния ден, но с определение от вчера (8 юли) отхвърли искането на депутатите за експертизи в областта на политическата лингвистика и за контент анализ и проверка на протоколите от избирателните секции в Турция.

Още преди делото да се гледа по същество петима от конституционните съдии подписаха с особено мнение решението, с което искането се допуска за разглеждане. Според Румен Ненков (баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков), Кети Маркова и Анастас Анастасов (издигнат от ГЕРБ), съдът неправилно е отказал на депутатите да изиска от прокуратурата материалите по досъдебното производство за бюлетините в Костинброд. Данните от прокурорското разследване са определящи за конституционния спор и прилагането им не би иззело от правомощията на прокуратурата, смятат те. Тримата конституционни съдии са на мнение, че за правилно решаване на делото от прокуратурата и ЦИК е трябвало да бъдат изискани материалите, документиращи техните действия от 10 до 12 май, в това число комуникацията им с партиите.

Освен това, според тримата, отказът на Конституционния съд да разгледа делото в открито заседание е бил незаконосъобразен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.07 2013 в 19:24

Ще се намери, винаги се намира, не се безпокой! Богатите има какво да пазят за разлика от бедните.

09.07 2013 в 17:15

Няма защо да се плюе! Скоро вместо плюнки ще захвърчат камъни и ще заиграят сопи... Вместо цивилизовано касиране на тия избори, които повече приличаха на преврат. Събитията неумолимо вървят към гражданска война! Дано се намери сила, която да спре безумния им ход!

09.07 2013 в 16:41

Айде революционерите почвайте да плюйте по Конституционния съд.

09.07 2013 в 16:11

Тези избори бяха едни от най-честните, провеждани в България. Това беше потвърдено от фирмата, която беше наета за паралено преброяване, както и от международните наблюдатели.