РЗС иска открито заседание на КС за касиране на вота

Юлиан Христов 03 юни 2013 в 13:18 1567 0

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Заседанията на Конституционния съд за касирането на изборите за 42 Народно събрание, да бъдат открити и предавани пряко по националните радио и телевизия. 

Това искане отправиха от РЗС до конституционните съдии. 

В съда постъпиха три жалби, подписани от депутати на ГЕРБ, за ревизия на вота. Едното искане е на ГЕРБ за цялостно касиране на изборите, а останалите две - на РЗС и НФСБ, които настояват за частична отмяна на вота заради гласовете от Турция и някои секции в страната. Вчера двете партии свикаха протести в София и страната, с които настояват за отмяна на изборите.

РЗС настоява българските конституционни съдии съгласно Правилника за организацията и дейността на Конституционния съд да гледат делото за касиране на изборите в открито заседание. Топ-магистратите този път трябва да излязат от анонимност, тъй като 90% от българските граждани не са ги виждали на живо, а в историята на съда не е имало дело с по-голям обществен интерес. Конституционните съдии трябва да извадят тогите от нафталина, за да ги види цялата ни общественост, тъй като делото е с огромно значение за демократичния изборен процес не само в България, но и в целия ЕС. Пледоариите да се чуят от целия народ, а заседанието да се предава пряко по БНТ и БНР.

След като съдът се оттегли на съвещание и се произнесе, ще следва цяла България отново на живо да чуе решението и мотивите, за да прецени спазва ли съдът собствените си решения. Подобна откритост вече демонстрира главният прокурор. Аршинът на държавните институции към избори 2013 като прозрачност и публичност трябва да е един, се казва в съобщението на РЗС.

Според правилника на съда дело може да бъде гледано в открито заседание, като на него могат да присъстват медии и граждани, "освен ако съдът счете, че важни съображения налагат делото да бъде разгледано без тяхното присъствие". Когато страна по делото са група народни представители, както е в случая с искането за касиране на вота, на заседанието може да присъства първият по списъка депутат, който се счита за техен представител, освен ако е посочен друг. В случая това са депутатите от ГЕРБ инж. Андон Андонов и Красимир Велчев.  

Конституционният съд допусна за разглеждане жалбата на ГЕРБ за цялостна отмяна на изборите. Делото беше поето от председателя на съда Димитър Токушев, който вече остави без уважение искането на вносителите делото да се гледа на открито заседание. По останалите две жалби все още няма произнасяне за придвижването им в съда по същество. 

Съдът е изискал от ЦИК да предостави заключения от проверка на избирателните списъци от гласуването в Турция, както и още две решения на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови