ГЕРБ внесоха искане за касиране на вота в КС

Елица Мартинова 22 май 2013 в 17:46 2512 4

ГЕРБ внесоха искане за касиране на изборите в КС, Снимка: ГЕРБ
ГЕРБ внесоха искане за касиране на изборите в КС, Снимка: ГЕРБ

Представители на ГЕРБ внесоха в Конституционния съд (КС) искането си за касиране на парламентарните избори от 12 май.

Емил Димитров, Димитър Лазаров и Красимир Ципов внесоха искането с в КС в сряда следобед. Искането са подписали всички депутати на ГЕРБ в 42-рото НС без Александър Ненков.

Припомняме, че след публикация на ОFFNews, Ненков реши да не подписва искането за касиране на вота. Причината е, че баща му – Румен Ненков, е съдия в Конституционния съд.

Ципов обясни пред репортери, че са внесли три жалби, свързани с изборния процес.

От ГЕРБ оспорват изборните резултати като цяло. Според тях в деня на размисъл са направени сериозни нарушения от политическите партии, които са попречили на гражданите да направят своя безпристрастен избор.

„От ГЕРБ винаги сме се отнасяли с уважение към институциите и смятаме, че Конституционният съд ще се произнесе по такъв начин, че ще оцени всички представени от нас доказателства“, каза Ципов.

Партията на Борисов няколко пъти подчерта, че „агресивната компроматна кампания“ преди изборите е отвратила много от българските граждани и на 12 май те не са пожелали да се явят пред урните.

На пресконференцията на ГЕРБ преди седмица лидерът Бойко Борисов заяви, че в българската история не познава друг случай, в който партията-победител да пожелае касиране на вота. По думите му обаче това е наложително, защото „не може да има победа, която се основава на нарушения на закона“. Според експремиера с искането си за касиране на изборите ГЕРБ ще покаже на българите, че има справедливост.

Намерението на ГЕРБ срещна отпор от останалите три партии в 42-рия парламент. Председателите на ДПС, БСП и „Атака“ бяха категорични, че хората на Борисов искат касиране, защото изборният резултат не ги устройва.

Левицата и националистите дори обвиниха бившите управляващи, че се опитват да окажат натиск над конституционните съдии.

„ГЕРБ не оказва натиск върху Kонституционния съд, други са представители на политическите субекти, които са оказвали, оказват и ще оказват натиск върху Конституционния съд“, категоричен бе Красимир Ципов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови