Дългове по-стари от 5 години са погасени по давност, напомниха от НАП

Нели Чолашка 22 юли 2013 в 11:22 4661 0

НАП
НАП

Всеки, който има задължения с изтекла погасителна давност (отпреди 1.01.2008 г.), може да поиска да ги отпише с подаването на писмено възражение пред Националната агенция по приходите (НАП), напомниха от оттам.

Възражението може да се подаде лично или да се изпрати по пощата до офиса на НАП по постоянен адрес за гражданите и по регистрация за фирмите.

Електронна справка в сайта на НАП вече показва всички задължения и плащания на фирми и физически лица.

Освен дълговете за данъци и осигурителни вноски, електронната услуга дава достъп и до информация за неплатени глоби и санкции, наложени от различни държавни органи и изпратени за принудително събиране от НАП, припомниха приходното ведомство.

Достъпът до информацията става с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офисите на НАП.

Такъв код се получава веднага, ако заявлението за издаването му е подадено в офиса на НАП по постоянен адрес или адреса на управление за фирмите.

От НАП предупреждават, че не всички дългове отпреди 1 януари 2008 г. са с изтекла погасителна давност.

В различни случаи давностният срок може да спира или да се прекъсва. Давностният срок се спира например, ако е наложена обезпечителна мярка като запор на банкова сметка на длъжника. Също и при доказано получена покана за погасяване на задълженията.

С периода на спиране давността се удължава. Давността се прекъсва с издаване на акт за установяване на публично вземане или с предприемането на действие по принудително събиране на дълга.

Такива действия може да са например опис на движимо и недвижимо имущество, продажба чрез търг и др.

От прекъсването на давността започва да тече нова 5-годишна  давност.

Независимо от спирането или прекъсването на давността с изтичането на 10-годишен давностен срок, се погасяват всички задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови