Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат

OFFNews 12 август 2013 в 16:34 2737 4

Николай Кокинов. Снимка: Сергей Антонов
Николай Кокинов. Снимка: Сергей Антонов

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов е обжалвал уволнението си в съда.

На 7 август Върховният административен съд е образувал дело по жалба на Кокинов срещу решението на Висшия съдебен съвет за освобождаването му от длъжност. Засега не е публикувана жалбата на бившия градски прокурор и мотивите му остават неизвестни, съобщава "Правен свят".

На 11 юли Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни дисциплинарно като магистрат бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. С 19 гласа “за”, един “против” и двама “въздържали се”, ВСС наложи на Кокинов най-тежкото дисциплинарно наказание.

Производството срещу него започна след скандалния запис на разговор в дома на Бойко Борисов в Банкя, където бившият премиер обсъжда с Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов разследването срещу Найденов и възможностите то да бъде решено в негова полза. Тримата обсъждат също така кадруването в съдебната система, в ясния контекст, че това винаги става през политически и лобистки натиск.

"Обжалвам само наказанието, което ми е наложено от Висшия съдебен съвет – за освобождаване от длъжност. Аз нямам намерение да се върна на работа в съдебната система, но искам да имам възможност да се запиша в адвокатска колегия", заяви Кокинов и добави, че е "приютен" в правна кантора, в която официално ще започне работа следващия месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!