Кмет занесе 7 лични карти в СИК, поиска да гласува

12 май 2013 в 18:14 2266 0

Избори. Снимка: БГНЕС/архив
Избори. Снимка: БГНЕС/архив

В село Русалско, община Ардино, местният кмет е поискал да гласува от името на 7 отсъстващи в момента избиратели и е представил на комисията техните лични документи, но му е било отказано категорично.

Това заяви председателят на РИК в Кърджали Даниела Петрова днес в късния следобед. Становище обаче все още нямаше по този сигнал, тъй като проверяващите не са се завърнали.

До час ще стане ясно нивото на избирателната активност към 17,30 ч., но според прогнозните данни то остава ниско. За разлика от предишни избори, когато урните биваха буквално под обсадата на гласоподавателите, днес към 13,30 ч. активността достигна едва 21%, посочи Петрова. Този процент е равен на 46 714 бюлетини, пуснати към този час. В областния град гласувалите бяха 20,80%, а и в по-късните часове на следобеда не беше отбелязано интензивно движение към урните. В община Черноочене са гласували близо 30%, в Кирково – 22,55%, в Ардино – 20,85%, в Крумовград и Момчилград – около 19%, а едва 17% в Джебел.

В РИК в Кърджали валят жалби, повечето от които се оказват несъстоятелни или нарушенията не могат да бъдат засечени, стана ясно от думите на Даниела Петрова. Засега кандидат-депутатката и водач на листата на ГЕРБ Цвета Караянчева е доминиращият им автор, тя е внесла 10 от общо 12-те жалби, които са основно срещу хората на ДПС.

От общинския щаб на ДПС в Кърджали също се оплакаха, но от коалицията на Касим Дал-Корман Исмаилов и НДСВ на Христина Христова. Жалбите са в РИК, ЦИК и в Районната прокуратура със сигнал, че КП  "Център-Свобода и достойнство” купува гласове. В текста се посочва, че днес в селата Дъждовница и Пеньово активистът Ерол Ферад Сали е обикалял домовете и е раздавал парични суми, но числото не се уточнява. Вчера бившата дясна ръка на Ахмед ДоганКасим Дал изпрати агитиращи съобщения на мобилните телефони на маса лидери и активисти на ДПС с призива „Да спрем агентите, лъжците и корупцията”. За случая от ДПС в Кърджали не пропуснаха да сигнализират в РИК.

От непозволена агитация от страна на ДПС се жалва отново Цвета Караянчева с нови две жалби, за което щабът информира медиите с разпространено съобщение. Кметът на село Бели пласт агитирал от кабинета си, разположен в непосредствена близост до избирателната секция, се посочва в едната жалба. Другата визира саморазправа в село Глухар, където председателката на СИК е била заплашвана от избирател и придружителите му, докато тя изпълнявала ангажиментите си.

20 са издадените днес удостоверения за гласуване от ТЗ „Български документи за самоличност” и районните управления „Полиция” в областта. Общият брой на издадените удостоверения и от предишните дни е 40, съобщиха от регионалния пресцентър. Няма постъпили сигнали за нарушения на обществения ред или извършени престъпления през днешния ден.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови