Класическата гимназия се мести на Женския пазар

OFFNews 18 юли 2013 в 18:52 4808 5

Класическата гимназия
Класическата гимназия

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" ще бъде преместена в сградата на закритото столично 13 основно училище до Женския пазар. Това решението взе днес Столичният общински съвет.

Сградата ще бъде прехвърлена безвъзмездно за 10 години на министерството на културата, под чиято шапка е Класическата гимназия. Предложението за прехвърлянето бе на министъра на културата Петър Стоянович, който отправи молба до кмета на София Йорданка Фандъкова да предостави сградата за нуждите на НГДЕК. В момента училището се помещава в сграда в кв. "Модерно предградие". С преместването учениците ще имат по-малко затруднения с пътуването си от вкъщи. По-рано гимназията също беше в центъра на столицата - на ул. „Иван Асен II“.

Гимназистите ще започнат новата учебна година още на 15 септември на новото място.

Планираният от Столична община основен ремонт на Женския пазар обаче още не се е състоял. Ремонтът, чиято цел е да направи мръсния и запуснат пазар приятно място за пазаруване, трябваше да започне през май.

Класическата гимназия е интегрирана със Софийския университет „Свети Климент Охридски” и има статут на Национален класически лицей към висшето училище.

В гимназията се изучават класическите езици - латински и старогръцки език, както и старобългарски език, литература, история, култура и философия. Преподават се и западните езици френски, немски, английски. Провеждат се и извънкласни и профилирани занимания по новогръцки и италиански език. Преди 5 години, след близо 30-годишно прекъсване, са възобновени и заниманията по санскрит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови