КАТ започва масирана проверка за колани на задните седалки и детски кошчета

Юлиан Христов 09 септември 2013 в 10:43 1718 2

Пътна полиция. Снимка: БГНЕС
Пътна полиция. Снимка: БГНЕС

"Пътна полиция" започва масови проверки за поставяне на колани на задните седалки и за детски обезопасителни системи в автомобилите.

Акцията е част от контролната операция на Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” в ЕС (TISPOL), която стартира от днес, 9 септември, и ще продължи до 15 септември.

Според статистиката на КАТ у нас все още масово пътниците на задните седалки не слагат обезопасителни колани, а децата често се возят без задължителните предпазни седалки.

От проведената подобна операция през март 2013г. от КАТ отчетоха увеличение на нарушенията, свързани с ползването на обезопасителни колани при шофьорите. При проверени 37 099 МПС тогава бяха установени 5 046 нарушения -  1 164 повече или 13.6%.

От полицията отчитат още, че българинът е на едно от последните места в Европа по отношение на ползване на колани на задната седалка. Средно 90 % от европейците слагат колани на задната седалка.

Пътните полицаи у нас ще проверяват и за валидна застраховка "Гражданска отговорност", а също и за дисциплината на мотористите и това дали карат с каски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!