Камерите на Пътна полиция вече в интернет

Последна промяна на 16 юни 2013 в 16:02 9781 3

Камери на пътя. Снимка: БГНЕС
Камери на пътя. Снимка: БГНЕС

Местата на стационарните и мобилните видеокамери, които снимат превишилите позволената скорост шофьори, вече ще се публикуват в интернет страницата на МВР.

Пред БНТ шефът на "Пътна полиция" комисар Антон Антонов прогнозира, че това ще стане след около месец. Наред с таблетите, с които вече работят пътните полицаи, бъдещата интернет-платформа е част от проекта за електронно правителство.

Към момента в страната има 24 стационарни и над 130 мобилни видеокамери. Те заснемат всеки автомобил, превишил позволената скорост с над 11 км./ч. Мобилните са монтирани в полицейски коли без надписи. Местата, на които дебнат, се сменят всеки месец и заедно със стационарните вече ще се публикуват в мрежата.

"Това ще е една таблица с GPS координати, точна позиция на уреда, контролирана скорост - най-вероятно и контролиран показател", обясни комисар Антонов. Бъдещият сайт няма да показва местоположението на мобилните камери в реално време, а според плана.

"Целта на разполагането на стационарните и автоматизираните техническите средства не е да се налагат наказания, а да предпазват да не нарушават правилата", коментира още Антонов.

Основно разполагането на мобилното видеонаблюдение става върху най-опасните пътища. Сред най-тежките в страната е Подбалканският път София-Бургас и особено участъкът между Клисура и Сопот.

"Тези технически средства към днешна дата нямат опцията за заснемане на нарушения през нощта, т.е. през тъмната част от денонощието", коментира инсп. Живка Иванова, - сектор "Пътна полиция", ОДМВР - Пловдив.

За да бъде избегната корупция или грешки, информацията от мобилните и стационарните видеокамери се копира на няколко места. Така няма начин да се разминете с глоба, тъй като снимката остава в масивите 10 години.  

След внедряването на стационарните и мобилните камери, заловените любители на високите скорости са с около една трета повече от преди. Заради минималната човешка намеса от Пътна полиция отчитат тенденция на все по-малко съдебни решения в полза на шофьори, които са оспорвали фишовете-честитки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.08 2015 в 15:24

Николай, а защо да се оплакваш? Не искаш ли да спре тази простотия по улиците? Всеки ден загиват мотористи, пешеходци, деца, автомобилни шофьори и т.н.? Или може би ти си стоиш по цял ден пред компютъра и не те интересува навън какво става?
Като няма камери респективно контрол мрънкеш, като има пак мрънкеш..
Вместо да недоволстваш помисли как можеш и ти да бъдеш полезен.
Само с много строг контрол и солени глоби ще се случат нещата.
Ако не вярваш разгледай по света как е.
Цирей такъв

26.06 2013 в 16:51

В момента има мобилна камера на КАТ на Симеон и К. Величков. Правилно ли е, като ги няма в списъка? На каго да де обадя , за да ги санкционира?

16.06 2013 в 23:25

Бива