Как ще се оценява сбърканата задача от олимпиадата - отговорът на МОМН

Александра Маркарян 27 декември 2012 в 17:48 2060 4

Ученици. Снимка: БГНЕС
Ученици. Снимка: БГНЕС

Всички осмокласници, явили се на общинския кръг на олимпиадата по математика в София, ще получат максималния брой точки - 7, на първата задача, която получиха с грешно зададено условие.

Това гласи отговорът на Министерството на образованието, младежта и науката след запитване от OFFNews, получен в последния работен ден преди почивните дни за Рождество - 21 декември.

На състезанието, провело се на 15 декември, бе дадено условие, превърнало задачата в нерешима. Учители се обадили в инспектората, за да сигнализират и с изненада установили, че там вече знаят за грешката. Въпреки това от РИО не уведомили училищата, например по имейл, за грешката, нито изпратили вярното условие на задачата.

За случилото се в OFFNews сигнализира един от учителите.

В отговора си до медията от МОМН признават, че в Регионалния инспекторат по образованието в София, където са изготвили задачите, са знаели за грешката и не са уведомили училищата, а просто са потвърдили пред обадилите им се учители, че задачата е сбъркана.

Ето какво пишат от министерството:

"След обявяване на задачите е установена техническа грешка в условието на задача №1 за осми клас.

Старши експертите по математика са разговаряли по телефона с учители и директори на училищата, които са потърсили съдействие на РИО – София-град  и са получили информация за техническата грешка. Предвид това, че в РИО –  София-град са се обаждали учители и директори, които са преценили къде е грешката и са направили корекции в условието и че учениците вече работят по задачата, не е пуснато съобщение по електронен път за коригиране на техническата грешка.

От МОМН не отговарят на въпроса на OFFNews защо не е била подадена своевременно информация от инспектората до училищата, нито дали ще бъде потърсена отговорност от виновните за това.

Попитахме кой конкретно е изготвил задачите, както и дали след него някой е проверил въпросните задачи. Отговорът на първия въпрос е "старши експерти", а на втория отговор няма. От писмото обаче се разбира, че общинският кръг на олимпиадата в София няма да бъде повторен.

Според писмото от МОМН, изпратено на 21 декември до OFFNews, "на обадилите се директори и учители са дадени указания, че ще се признаят разсъжденията по задачата, независимо от условието".

Това значително се разминава с указанието, получено от учителите, за което писахме на 19 декември. Тогава педагог разказа, че той и колегите му са получили указание да оценяват работите на децата не според грешното, а според даденото им ден след олимпиадата вярно условие, като в същото време поставят максималния брой точки - 7, на втората и третата задача.

На практика това означаваше поставянето на абсолютно неверни оценки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови