Кабинетът - стая с хлебарки в кофти хотел, която отказват да ти сменят

Последна промяна на 20 юли 2013 в 16:56 13737 28

Боряна Димитрова. Снимка: БГНЕС
Боряна Димитрова. Снимка: БГНЕС

Настоящата ситуация в държавата е като това да си направиш резервация в хотел, в който се правят ремонти, тече банята, има хлебарки, но не искат да ти сменят стаята. А накрая дори ти казват, че си платен и искаш да дискредитираш хотела, въпреки че те са тези, които нарушават договора. Такъв коментар направи днес пред БНТ социологът Боряна Димитрова от агенция „Алфа Рисърч“ в разговор с депутата от БСП Татяна Буруджиева. В момента управляващите нарушават обществения договор, допълни тя.

Убедена съм, че всеки едни избори ще направят ситуацията по-добра от сегашната, заяви още социологът. Единственото смислено нещо са нови избори, имаме нарушение на базисни параметри, които България е приела като член на Европейския съюз. Трябва да има ново препотвърждаване от суверена, заяви Димитрова. 

Според нея обществените нагласи в момента не са еднакви с тези от началото на май преди парламентарните избори, което значи, че изборните резултати сега също биха били различни. "Натрупват се все повече и повече неприемливи неща", подчерта тя. Димитрова е на мнение, че при нови избори сега промяна в парламента ще има, но преди това никой не може да каже за кого биха гласували хората. "Кризата на доверие не може да се реши с протакане на това дали ще има промяна", каза социологът.

Татяна Буруджиева отвърна, че „насилствено“ определяне на избори не е нормална практика. "Изборите трябва да се определят спрямо това какво трябва да се свърши в държавата и отчета за това, какво е свършено. За евроизборите има логика да се обсъжда дали да се комбинират с парламентарни" каза депутатът.

Тази седмица нашумяха нейните неласкави изквания по адрес на протестиращите пред парламента – по думите й, сред тях има много такива, които не са „нито симпатични, нито умни“, и много от демонстрантите били докарани с автобуси от населените места с кметове на ГЕРБ. Тя упрекна и медиите, че изкуствено завишавали броя на протестиращите.

"Големият проблем на настоящото управление са конкретните хора", подчерта депутатът от левицата и допълни, че няма как да се внесат всички правилни хора. На фона на три хиляди политически назначения, каквито има в България, има 10 проблемни примера, които обаче трябва да се види как ще работят, каза тя.

Днес Буруджиева коментира и изказването си по адрес на посланиците на Германия и Франция след техните изявления в подкрепа на протестите. Тя заяви, че не е казвала, че трябва да бъдат изгонени, че български посланик, ако си позволи такова нещо в техните държави, ще бъде изгонен.

Има форми, в които посланиците могат да се изкажат. Не смятам, че демокрацията в България е в тежък риск, каза Буруджиева и добави, че е останала с впечатление от изказването им, че България е "като Бурунди и ни спасяват от някакъв диктатор".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.07 2013 в 17:27

Евалла!

22.07 2013 в 17:23

пич,намесата идва от факта,че се намираме в Европеѝска общност(...дет си скъсахме гъза да влеземе...) и трябва да приемеме съветите на представителите на наѝ–силните(смятаѝ държавите,които наѝ–много допринасят финансово),щото иначе...„прощаваѝ Гергино„...ще ни изритат от Общността,ще спрат кранчето ще си затворят границите за нас и тогаз да видим къде ще бягате...

22.07 2013 в 14:15

Ей, Майстор ли си, какъв си(макар, че е ОЧЕВАДНО Е, ЧЕ НЕ СИ НИКАКЪВ МАЙСТОР, А МЪРЛЬО) - вземи се разкарай! Пиша ти това, като имаш в предвид, че не псувам изобщо, избягвам до последно да слагам етикети и по принцип съм невероятно търпим към другите хора, човек! Ти си или с промит мозък, или си платен, или много, ама много глупав, или и 3-те заедно! От хора като теб(предимно), стигнахме до тук! СЪЩЕСТВУВА ЛИ ЗА ТЕБ РОДИНА ИЗОБЩО??? П.С. Писна ми, където и да влезна да прочета нещо, да те виждам на всяка манджа мерудия!!! П.П.С. Но, ако си близък с "Бат'Саали" - те разбирам напълно!

22.07 2013 в 02:40

еми значи всяко правителство допуска грешки по цял свят и затова не е прието чужди посланници да му дават акъл бе навсякъде се счита за недопустима нмеса във вътрешните работи има си принципи в международните отношения и те важат за всички тия посранници обаче се опитват да дават акъл и да подстрекават в посока която е изгодна за техните правителства

22.07 2013 в 00:30

Независим социолог пък от листата на БСП? Много долна и прозрачна игра; Буруджиева /или по-точно Бураджиева, защото баща й така се е казвал, а тя явно се е прекръстила за да се разграничи от него/, затова и си изпуска нервите, щото таман се е наместила в парламента пък някой си позволява да я гони оттам. Отчаянието й е голямо. Сега разбирам и непремерените й приказки, и неуместната й дързост да подхваща темата за връщането на цигарения дим в заведенията - тя горката още не знае какво и кога се говори в политическите среди, не знае да преценява момента и ситуацията. А именно - когато народът отвън иска главата ти, не е уместно да сменяш темата и да искаш да палиш цигара или да си поръчваш кафе. Горката неадекватна патица...

21.07 2013 в 19:07

Браво г-жо Димитрова,възхитителна сте.Винаги с голям интерес следя изказванията Ви.Жалкото,че когато не ни сменят стаята, ни принуждават да смениме хотела.Не се предавайте,в България за радост има мислещи и нормални хора,комуноидите все пак са малцинство.

21.07 2013 в 19:00

Имаш ли ум да си поръчаш нещо различно от Станишев и Вигенин.

21.07 2013 в 16:54

До: Майстор Балкански

В декларацията си посланиците говорят за ценности и за правото на избирателите да настояват "за принципите на обществения интерес". Кое е нередното в това? Лъжа ли е? Намеса ли е това във вътрешните ни работи? В библията се казва "не лъжи". Нередно ли е някой да ни го повтори?

Би било нередно посланиците да лобират примерно за едно или друго правителство, за един или друг премиер. Но те не направиха това. Те говореха, са обществения интерес, а той систематично се нарушава от нашите политици, при това правителството на г-н Орешарски го наруши грубо, абсолютно явно и цинично.

Вие и г-жа Буруджиева (образно казано) клеймите наблюдателиге на нашия политически живот, че са заявили очевидни истини за политическа среда: "Необходимостта да се назначават на публични длъжности безспорни личности – компетентни, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск – е очевиден факт в демократичните страни."
Кое е неуместно или увреждащо в това тяхно изявление? Струва ми се, че умишлено изкривявате интерпретацията на фактите и хвърляте вината на грешното място, при това съзнателно.

21.07 2013 в 15:53

Браво на Боряна! Сравнението и за хотелската стая е убийствено точно! В ролята на посетителя - българския данъкоплатец. В ролята на администратора на рецепцията - Олигарски. В ролята на управителния съвет на хотела - Гея, Бея и Злодея. А баш сайбията(собственик) Амед Доган Ага зад тях доволно потрива ръце. Защото тези от ДС, които го контролират, са доволни...
Браво на Боряна! Скапала е головодната плямпа Буруджиева!

21.07 2013 в 15:39

С каквода сменим стаята с хлебарките? Други стаи няма, а фоайето е пълно със скорпиони.