Кабинетът - стая с хлебарки в кофти хотел, която отказват да ти сменят

20 юли 2013 в 16:56 15036 28

Боряна Димитрова. Снимка: БГНЕС
Боряна Димитрова. Снимка: БГНЕС

Настоящата ситуация в държавата е като това да си направиш резервация в хотел, в който се правят ремонти, тече банята, има хлебарки, но не искат да ти сменят стаята. А накрая дори ти казват, че си платен и искаш да дискредитираш хотела, въпреки че те са тези, които нарушават договора. Такъв коментар направи днес пред БНТ социологът Боряна Димитрова от агенция „Алфа Рисърч“ в разговор с депутата от БСП Татяна Буруджиева. В момента управляващите нарушават обществения договор, допълни тя.

Убедена съм, че всеки едни избори ще направят ситуацията по-добра от сегашната, заяви още социологът. Единственото смислено нещо са нови избори, имаме нарушение на базисни параметри, които България е приела като член на Европейския съюз. Трябва да има ново препотвърждаване от суверена, заяви Димитрова. 

Според нея обществените нагласи в момента не са еднакви с тези от началото на май преди парламентарните избори, което значи, че изборните резултати сега също биха били различни. "Натрупват се все повече и повече неприемливи неща", подчерта тя. Димитрова е на мнение, че при нови избори сега промяна в парламента ще има, но преди това никой не може да каже за кого биха гласували хората. "Кризата на доверие не може да се реши с протакане на това дали ще има промяна", каза социологът.

Татяна Буруджиева отвърна, че „насилствено“ определяне на избори не е нормална практика. "Изборите трябва да се определят спрямо това какво трябва да се свърши в държавата и отчета за това, какво е свършено. За евроизборите има логика да се обсъжда дали да се комбинират с парламентарни" каза депутатът.

Тази седмица нашумяха нейните неласкави изквания по адрес на протестиращите пред парламента – по думите й, сред тях има много такива, които не са „нито симпатични, нито умни“, и много от демонстрантите били докарани с автобуси от населените места с кметове на ГЕРБ. Тя упрекна и медиите, че изкуствено завишавали броя на протестиращите.

"Големият проблем на настоящото управление са конкретните хора", подчерта депутатът от левицата и допълни, че няма как да се внесат всички правилни хора. На фона на три хиляди политически назначения, каквито има в България, има 10 проблемни примера, които обаче трябва да се види как ще работят, каза тя.

Днес Буруджиева коментира и изказването си по адрес на посланиците на Германия и Франция след техните изявления в подкрепа на протестите. Тя заяви, че не е казвала, че трябва да бъдат изгонени, че български посланик, ако си позволи такова нещо в техните държави, ще бъде изгонен.

Има форми, в които посланиците могат да се изкажат. Не смятам, че демокрацията в България е в тежък риск, каза Буруджиева и добави, че е останала с впечатление от изказването им, че България е "като Бурунди и ни спасяват от някакъв диктатор".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!