Извеждат от семейството братята и сестрите на 4-годишната Мария

Вероника Шербанова 30 октомври 2013 в 11:27 2502 2

Един от братята и две от сестрите на Мария, Снимка: bTV
Един от братята и две от сестрите на Мария, Снимка: bTV

Родителите на 4-годишната Мария, която беше намерена в ромски катун в Гърция, отказват да съдействат на социалните служби. Поради тази причина детето няма да бъде върнато при тях, а ще бъде настанено в приемно семейство.

Това съобщи началникът на отдел „Дейности и мерки по закрила на детето“ в Агенцията за социално подпомагане Детелина Котевска пред bTV.

Социалните служби са се самосезирали на 25 октомври и са започнали активна работа с ромското семейство.

Вчера от Агенцията за закрила на детето обясниха, че са препоръчали да се предприемат спешни мерки за закрила на децата в семейството на Саша и Атанас Русеви.

Четири от децата ще бъдат настанени в приемни семейства, две – в дом за деца, а едно – при роднини. Семейството има една пълнолетна дъщеря, а едно от децата им ще навърши 18 години след месец.

Майката Саша има 19 братя и сестри. Проучихме възможностите на всеки от тях да приеме децата, обясни Котевска.

Семейството отказва да съдейства. Предложихме на майката да бъде настанена в центъра „Майка и бебе“ заедно с двете най-малки деца, но тя отказа, уточни Котевска.

Семейството няма да получава вече и социални помощи, тъй като те ще бъдат прехвърлени към приемните семейства, допълни тя.

Децата ще могат да се върнат обратно при родителите си, когато Саша и Атанас Русеви могат да поемат необходимата грижа за тях. Децата не могат да живеят по този начин. Мария ще бъде настанена в приемно семейство, осигурено от SOS селищата. Ще направим всичко възможно тя да живее щастливо, коментира Детелина Котевска.

В Николаево има много органи, които не са сигнализирали за ситуацията в семейството, а няма как да има социален работник за всяко семейство, обясни Котевска.

Едно от децата на Русеви ще завърши скоро основно образование, а не може да си напише името. Службите в България не делят децата на руси и неруси, на деца от гета и други. Всички заедно трябва да се справим с този проблем, категорична е тя. 

Журналистическо разследване на гръцка медия установи, че родителите на откритата в ромско семейство в Гърция руса Мария са българските роми Саша и Атанас Русеви, които живеят в село Николаево. 

Оказа се,че цялото семейство живее в една стая и че по думите на родителите има между 7 и 10 деца, като точната им бройка не беше известна за родителите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!