Износът на ток към Турция бил спрян по технически причини

29 март 2013 в 10:27 1511 0

Асен Василев, министър на икономиката. Снимка: БГНЕС
Асен Василев, министър на икономиката. Снимка: БГНЕС

Ограничението за износ на ток към Турция е временно и е по технически причини - прави се синхронизиране на турската система с европейската, обясни министърът на икономиката Асен Василев в интервю за bTV.

Така той коментира публикациите, че България има около 7000 мегавата излишна електроенергия, която обаче не може да продаде извън граница заради спрян износ.

Служебният министър повтори още, че евентуално либерализиране на енергийния сектор у нас може да намали цената на тока. Целият процес обаче трябвало да стане много плавно, за да няма сътресения, както за търговците по веригата, така и за потребителите.

Относно цените на тока от ВЕИ - 699 лв. за мегават срещу 44 лв. от АЕЦ Василев обясни, че цената за тока от ВЕИ е определена от Народното събрание. Европейският съюз има изисквания само за количеството произведена зелена енергия, но но и за цената, поясни той.

По думите му 40% от зелените централи нарушават законовите изисквания, като не подават информация за работата и производството си в реално време.

Затова има план тези централи временно да бъдат „отрязани” от мрежата – за да се стабилизира системата и да се даде възможност за прилагане на Трети либерализационен пакет, обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews