Истинската цена на проектанта

Нели Чолашка 01 април 2013 в 15:15 4946 0

Проектанти се оплакват от нелоялна конкуренция чрез нереалистични цени.
Проектанти се оплакват от нелоялна конкуренция чрез нереалистични цени.

Две фирми най-често печелят обществените поръчки в Столичната община, като предлагат 1/2 от цената на останалите кандидати, оплакаха се в OFFNews проектанти.

Пример за това са резултатите от  конкурса за проекти за няколко обекта в Борисовата градина.

Тази година продължава ремонтът на парка, който стана собственост на Столичната община преди две години, след бруталното убийство на Яна Кръстева в Борисовата градина. Миналата година бяха поставени камери и беше подменено осветлението.

През 2013 г. с бюджет от 1 млн. лв. ще бъде обновено пространството около езерото с лилиите, ще бъдат построени обществени тоалетни, алпинеум и подземна напоителна система, и ще бъде ремонтирано пространството около паметника "Братска могила".

За всички шест позиции на обществената поръчка две фирми - „Тераконсулт” ЕООД и „Проджект Планинг енд Мениджмънт” ООД, са предложили двойно по-ниски цени за услугата от другите участници. Първата фирма е спечелила, тъй като е предложила най-ниската цена.

Според действащи проектанти предложените цени са изключително ниски и изключват качествена работа. Те твърдят, че двете компании са консултантски фирми, които не поддържат проектанти на трудови договори и след спечелване на търга търсят проектанти на обидно ниски цени, но с обещания за бързо плащане.

"Не мога да коментирам, не ви познавам", обяви собственикът на "Тераконсулт" ЕООД Кънчо Паскалев.

OFFNews потърси за коментар и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, в която членуват проектантите. 

През 2010 г. в "Държавен вестник" е публикувана методика за определяне размера на възнагражденията за проектиране, както и правилници към нея, обясни главният секретар на камарата Иван Каралеев. 

При официални оплаквания за цени под себестойност сигналите се разглеждат от Комисията по дисциплинарно производство, която преценява дали има нарушение на методиката.

В повечето случаи обаче оплакванията били устни по събрания на камарата.

Общински съветник, който е участвал в много комисии за оценяване на оферти, напомни, че когато има нереално ниска цена, комисията би трябвало да поиска доказване на предложената цена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !