Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Иран обвини Израел за атентата в Бургас

Елица Мартинова 26 юли 2012 в 09:48 2667 0

Дебат на Съвета за сигурност, Снимка: en.comunicas.org
Дебат на Съвета за сигурност, Снимка: en.comunicas.org

Иранският пратеник в ООН Мохамад Казаи обвини Израел, че е подготвил и извършил атентата в Бугас на 18 юли.

„Много е странно, че само няколко минути след терористичната атака израелските говорители обвиниха Иран“, заяви Казаи по време на дебат на Съвета за сигурност за проблемите на Близкия изток.

„Ние никога не сме се замесвали и няма да участваме в подобен отвратителен атентат срещу невинни хора“, допълни още Казаи.

На свой ред иранският представител посочи, че израелското правителство, съвместно с ливанската организация „Хизбула“, носи отговорност за атентата.

„Тази терористична операция може да бъде планирана и изпълнена единствено от същия режим, чиято кратка история е пълна с тероризъм и убийства, извършвани в името на политически цели. Мога да дам множество примери за това как израелското правителство убива собствените си граждани през последните десетилетия“, категоричен бе Казаи.

Израелският посланик в ООН Хасим Ваксман отвърна на обвиненията, като заяви, че отпечатъците на Иран са личат по бомбения атентат в България.

„Коментарите са ужасяващи, но съвсем не ме учудват, щом идват от правителството, което отрича съществуването на Холокост“, бе коментарът на Ваксман по твърденията на Казаи.

Той посочи, че светът трябва да сложи край на терора на Иран.

На 18 юли около 17.30 ч. автобус, превозващ израелски туристи, избухна на летище Бургас. От експлозията загинаха петима израелци, един българин и заподозреният атентатор.

Само два часа след атентата израелският премиер Бенямин Нетаняху посочи, че всички следи на терористичния акт водят към Иран.

Една от основните версии на израелското правителство е, че Иран желае да отмъсти за свои ядрени учени, за смъртта на които обвинява САЩ и Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews