Обама: САЩ ще гарантира сигурността на Израел

20 юли 2012 в 17:13 2162 2

Барак Обама. Снимка: БГНЕС
Барак Обама. Снимка: БГНЕС

Американският президент Барак Обама обеща, че САЩ ще направят всичко възможно, за да гарантират сигурността на Израел след терористичната атака в България и на фона на нестабилността в региона заради бунта в Сирия, предаде агенция Блумбърг.

Президентът на САЩ осъди „варварската терористична атака” в България, при която загинаха петима израелски туристи, и посочи, че това е момент на „голяма несигурност” в Близкия изток, имайки предвид случващото се в Сирия. 

„Сега е моментът да се уверим, че правим всичко възможно, за да защитим сигурността на Израел”, каза Барак Обама по време на предизборната си кампания във Флорида. 

„Ние не само запазихме своята неразрушима връзка с Израел. Ние я заздравихме”, добави американският президент.

Малко по-рано днес бившият американски посланик в ООН Джон Болтън призова Израел да атакува Иран в отговор на убийството на израелски туристи в България. Той заяви, че е настъпило времето еврейската държава да спре да заплашва и да предприеме действия.

„Това очевидно е много опасен период за Израел с гражданската война в Сирия, бежанците, които преминават в Ливан, и „Хизбулла”, която е добре въоръжена с ракети на северната израелска граница”, каза Болтън в интервю за „Фокс нюз”.

„Смятам, че сега е точното време да се даде директен отговор на Иран”, добави бившият посланик на САЩ в ООН. 

Според него атаката в Бургас е била планирана внимателно, за да има максимален ефект. 

Дипломатът нарече Иран „централна банка за тероризъм”. Според него нещата ще станат още по-лоши за Израел и за останалата част от света, след като Техеран се сдобие с ядрено оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!