"Индипендънт": Хиляди българи искат оставката на "кабинета на мафията"

OFFNews 05 септември 2013 в 08:43 7616 19

Публикацията на британския
Публикацията на британския "Индипендънт"

Под заглавие "Хиляди българи поискаха оставката на "кабинета на мафията" авторитетното британско издание "Индипендънт" публикува обширен репортаж за вчерашните протести у нас.

"Хиляди протестиращи се стекоха пред българския парламент искайки оставката на "мафиотското" правителство заради твърденията за корупционните му връзки с бизнеса. Довечера (вечерта на 4 септември - б.р.) се очаква още по-мащабна демонстрация", пише вестникът.

Протестите в София не са спирали от 99 дни (вчера бе 99-ият ден от назначаването на кабинета и 83-ият от антиправителствените протести - б.р.), но се надигнаха с по-голяма численост след края на лятната ваканция. Полицията се намеси, когато демонстрантите се опитаха да свалят оградите и да щурмуват парламента. Тълпата скандираше "Оставка" и "Мафия", описва вчерашните събития изданието.

 

"Индипендънт" припомня и предисторията на гражданското недоволство, избухнало при назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС. "Според местните медии Пеевски контролира мощна мрежа от вестници и телевизионни канали. Самият той бе уволнен от правителството през 2007 г. заради подозрения в корупция, но по-късно разследването бе изоставено", се казва в текста.

Вестникът цитира и последните социологически проучвания у нас като доказателство за всеобхватния гняв срещу управлението. Над половината от анкетираните подкрепят протестите, а само една-трета застават зад правителството, пише изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!