И каратист на ТИМ влезе в надзора на ЧЕЗ

Последна промяна на 29 март 2013 в 15:54 22808 9

Сградата на ЧЕЗ в София
Сградата на ЧЕЗ в София

ТИМ официално влезе в ръководните органи на ЧЕЗ. Една от известните фигури в групировката - Тихомир Атанасов е влязъл в надзорния съвет на „ЧЕЗ Разпределение България“, показват данните в Търговския регистър.

Тихомир Атанасов, който от години е прокурист на ЦКБ – банката на ТИМ, е влязъл през февруари в надзора на електроразпределителното дружество. Атанасов е бивш състезател по карате и според публикации в медиите, е започнал кариерата си в групата като шофьор и охрана на Иво Каменов – един от тримата лидери на групата (И-то в абревиатурата). И до днес той е в ръководството на българската федерация по карате киокушин, показват фирмените регистри.

Така ЧЕЗ се сдобива с още един известен каратист и шофьор.

Димитър Стефанов, известният с прякора си Митко Каратиста шофьор на Румен Николов - Пашата е в Надзорния съвет на "ЧЕЗ България". Според Яне Янев се очаквало той скоро да напусне този пост, но към момента това не е станало.

"ЧЕЗ България" според сайта на ЧЕЗ  е дружеството, което управлява и координира дейността на всички дружества на групата в България. Официално то е 100% собственост на чешката държава.

Доскоро българската държава имаше по 33% дял и съответно представител на държавата в две други дружества, подчинени на надзираването от Каратиста "ЧЕЗ България". Това са "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение". Миналата година обаче държавният дял бе продаден на борсата и сега новите собственици влизат на мястото на представителите на държавата,

Според публичните данни ТИМ контролира 25 % в "ЧЕЗ Електро" и над 5 % в "ЧЕЗ Разпределение". Дяловете са придобити миналата есен на фондовия пазар, когато държавата продаде 33-процентния си дял в дружеството на борсата срещу 115 милиона лева. Посредник по продажбата беше Централна кооперативна банка.

Първоначално 9.9 % от акциите в „ЧЕЗ Електро“ бяха купени от „Уникредит Булбанк“, която после ги прехвърли на ЦКБ. Трите пенсионни фонда „Доверие“ (универсален, доброволен и професионален), притежавани от ТИМ, купиха общо 11.94 % от акциите. Фондовете на "ЦКБ Сила" придобиха други 6.1 %. Останалите 14.96% (до 33%) се притежание на отделни физически и юридически лица.

И още наши хора

От февруари освен Тихомир Атанасов в надзора на „ЧЕЗ Разпределение България“ е и Апостол Апостолов – председател на надзора и на Тексимбанк, също притежавана от ТИМ. Апостолов е бивш шеф на Агенцията за приватизация, на Комисията за финансов надзор, както и на Софийската фондова борса.

По същото време рокади са направени и в другата компания - "ЧЕЗ Електро". От февруари в надзорния й съвет са Георги Константинов от ръководството на ЦКБ и Любомир Чакъров от ръководството на „Зърнени храни“ - също собственост на ТИМ чрез няколко различни дружества на групата. Чакъров е и в управата на русенското предприятие „Параходство Българско речно плаване“ заедно с Тихомир Митев – един от създателите на групировката (Т-то в ТИМ).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.02 2014 в 14:28

Атанасов е бивш състезател по карате и ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЪПО КОПЕЛЕ ...

11.04 2013 в 18:45

поне не са комунисти ;)

31.03 2013 в 09:32

Йончев, каго гледам рекламата на България Еър горе вдясно, ми се струва, че тая статия е доста хитър скрит ПР за ТИМ. Време им е вече да излизат на светло. Иска им се при това да спечелят благосклонността на журналистите и хората от народа. Първото ще стане със сигурност, вижда се как, но второто - няма как да стане.

30.03 2013 в 10:56

Вземат ли лиценза на ЧЕЗ ТИМ ще спечели.

29.03 2013 в 21:26

Абе, то ще се окаже, че и леля ми е от ТИМ, ама аз не съм знаел!!!
Тези наистина стават досадни като бълхи!!! Лошото е, че ние сме овчиците!
А какво трябва за една бълха - двата нокътя и - ЦЪК!!!

29.03 2013 в 20:33

A KAKVO DA KAJEM ZA ZAGRABVANETO OT STRANA NA TIM NA LETISHTE SOFIA! STO I SHESTDESET DEKARI HARIZANI S RESHENIE NA MINISTERSKI SAVET!

29.03 2013 в 18:32

Тия са на всеки километър...от тук до края на света...

29.03 2013 в 18:27

... другите отрасли на икономиката ни се държат от пожарникари... В задачата се пита: къде е горския?!?!!

29.03 2013 в 18:24

Т.е. разпределението на електроенергията в държавата е в ръцете на Т И М... То хубаво, ако последните имаха нещо общо с отрасъла, пък то - каратисти и парашутисти (буквално). Браво!