Хората за паметника пред НДК - яма или стена за катерене

Последна промяна на 24 януари 2013 в 15:23 2729 9

Паметника пред НДК. Снимка: Никола Ончев
Паметника пред НДК. Снимка: Никола Ончев

4/5 или 80% от хората, участвали в анкетата за бъдещето на рушащия се паметник "1300 години България", са гласували за събарянето му, каза главният архитект Петър Диков.

Справка на страницата Направление "Архитектура и градоустройство", където е пусната анкетата, показва, че до момента са гласували над 3600 души.

Хората са изпращали и E-mail с предложения какво да бъде направено на мястото на паметника. Най-ексцентричното е да бъде издълбана яма, в която да бъдат сложени труповете на тези, които искат да бъде възстановен паметника.

Има и предложения пространството да стане детска площадка или стена за катерене. Предложенията не са анонимни, уточни главният архитект.

Петър Диков ще обяви конкурс за идеен проект за пространството около паметника. Той е важен и заради цялостния ремонт на градината около НДК, за който общината вече има проект и с него кандидатства за 15 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие".

На кандидатите ще бъде даден срок до края на май да представят проектите си. В конкурса могат да участват и авторите на паметника "1300 години България", напомни главният архитект на София.

Решението не може да се отлага повече от есента на тази година, за да може да се изпълни заедно с реконструкцията на цялата градина, уточни Диков. Не можем да вземем решение за премахване без да е ясно какво ще има там, допълни той.

В момента тече конкурс за нов облик на площад "Св. Неделя".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2013 в 19:22

да се премахне - да се изгради каквото и да е , но да е разбираемо от най- малкия до най - възрастния в човек тази държава /и не само от тях / - независимо от интелектуалните му възможности! Да носи някаква полза!

25.01 2013 в 10:25

Гласуването на страницата на НАГ е много интересно...Никой ли не е забелязъл, че абсолютно всеки път като влезеш на сайта и на анкетата, можеш да гласуваш? Аз лично вече гласувах към 20 пъти (може и повече), за да се премахне :)))) Защото искам да се премахне! Но остават въпросите колко са дали предложения по имейл (аз дадох и там) и какво да има на мястото на този паметник!? На мен много от идеите ми харесват и дано се вземе правилно решение!

24.01 2013 в 20:01

Бе, друго си е да се лапа за едно и също нещо няколко пъти! ;)

24.01 2013 в 19:57

Първо, въпросната "анкета" се открива доста трудно на страницата. Даже чудно как има толкова гласували. Второ, (може и аз да не съм я разбрала, но) тя е по-скоро анкета за конкретен проект, който лично според мен не е най-добрия. Така или иначе, има странни опции за отговор - пет точки за маркиране, като двете крайности са да се реновира (очевидно разбирай по проекта приложен под анкетата) или да се премахне. Междинните точки, обаче, не са обяснени. иди разбери за какво гласуваш.
И накрая, нямаше ли вече конкурс с доста на брой и доста чудати (някои) предложения? Обявиха за победител проект за арт пространство от стъкло и т.н. A имаше и стена за катерене и разни зелени проекти. КАкво стана с онези идеи?

24.01 2013 в 18:13

П.с. Фигурите аз лично бих ги махнала, малко са зловещи. Могат да се изложат отделно някъде...

24.01 2013 в 18:00

ОЩЕ МАЛКО ЩЕ СЕ ЛАПА ОТ ВСИЧКО И КРАААААЙ .

24.01 2013 в 15:58

Само да не стане като с логото на България... Някой да гушне над милион за най-бездарното лого в Слънчевата система!!!

Питайте Вежди Рашидов поне преди да решите... Аман от некадърни крадци в тази държава!

24.01 2013 в 15:51

... Също може да му се пусне водичка отгоре и да стане фонтанчеее ;) Да пръска и да разхлажда лятото! Подобни неща станаха много популярни в Европа напоследък, народът събува обувки и шляпа за да избяга от засилващите се напоследък летни жеги...

Друга идея - да му се пусне растителност!!! Зелена стена. Пример: музея на Новел в Париж :)

... Аз лично съм за модерен, пръскащ (и пеещ) фонтан май...

24.01 2013 в 15:42

Абе... Как ще го махате, луди ли сте?!? ... Нищо и няма на купчината бетон и желязо! Кому пречи толкова??? С подходящо осветление вечер може да изглежда зашеметяващо! Стена за катерене е страхотна идея! :) И парк за скейтбордисти наоколо... То и сега си изглежда като нещо такова... Или нещо за най-малките, което да изследват лазейки и да се промъкват...

Чисто композиционно, мястото има нужда от вертикален акцент. Да се срине просто е бездарна идея.

Айфеловата кула в началото е била мразена от всички парижани, но сега е перо в икономиката!

Осветлението е ключово, обаче... И цветовете като цяло... Графитите го освежават доста, макар и да не са издържан похват точно в случая...

В краен случай - опаковане по Райхстагски ще свърши добра работа ;)