Монтират паметника на Цар Освободител (снимки)

29 ноември 2012 в 10:40 1630 0

Снимка   Сергей Антонов
Снимка Сергей Антонов

Монтирането на реставрирания паметник на Цар Освободител започна на площад „Народно събрание“ тази сутрин.

„Новата конструкция е от неръждаема стомана, което й дава няколкостотин години живот“, каза инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България.

"Паметникът е докаран на площадката така, както е докаран преди 107 години. Преди 107 години, само че на волски впрягове, е докаран отделно конят, отделно тялото на императора и отделно главата и са сглобени тук. Сега по същия начин, по същата технология ще бъдат сглобени. Разликата е, че е направена нова стоманена конструкция от неръждаема стомана, така че той да издържи поне още няколко пъти по 100 години", каза инж. Глосов.

Реставрация на паметника никога не е правена, подчерта той. "Правени са частични ремонти и поправки по него, като последната по-основна е правена през 1946 г. след войната. Паметникът е пострадал сериозно от шрапнелите на падналите бомби при бомбардировките. Бомби са падали на мястото на хотел "Радисън", на Студентския дом. Оттогава са правени частични ремонти, но такава сериозна реставрация никога не е правена", обясни инж. Глосов.

До момента реставрацията продължава около 3 месеца. Убедени сме, че до края на декември ще приключат довършителните работи по пиедестала и по околното пространство, така че през януари паметникът да бъде открит, заяви инж. Глосов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови