Хиляди на протест в защита на Пирин и Черноморието (Видео)

14 февруари 2013 в 17:37 2754 3

Протестът по Витошка. Снимка: Юлиуш Висожински
Протестът по Витошка. Снимка: Юлиуш Висожински

Нов протест в защита на Национален парк „Пирин“ и Черноморието от застрояване започна в 18.30 днес в София, Пловдив, Бургас, Русе и Трявна. Софийският протест този път тръгна от кръстовището на бул. „Витоша“ и бул. „Патриарх Евтимий“ (Аптека). Крайната точка е същата – площад „Народно събрание“.

“В деня на виното и любовта отново излизаме, но не за да празнуваме, а за да защитим Пирин, Иракли и цялото останало Черноморие, незасегнато все още от бетона! Нека всеки постави хартиено сърце на ревера, за да покажем, че няма да спрем да обичаме природата“, посочват организаторите на шествието от екогрупата „За да остане природа в България“.

Демонстрацията, озаглавена “С планината и морето в сърцето!” ще настоява да не се променя планът за управление на национален парк „Пирин“, за което настоява община Банско с цел разширяване на ски зоната над града. Гражданите искат и прекратяване на концесията на фирма „Юлен“, заради нарушенията на концесионния договор (преди две години екомининстърът Нона Караджова обяви, че ски зоната е с 650 дка. по-голяма от определените в договора 995 дка., но миналата седмица заключи, че не фирмата е в нарушение, а концесионният договор бил зле написан). Около 2000 души са заявили във Фейсбук, че ще се включат в шествието.

Гражданите настояват още да се приемат исканията на природозащитните организации за Черноморието, сред които разваляне на сделките с държавни земи по морето след 2008 г., спешно обявяване на всички защитени зони от екомрежата „Натура 2000“ със забрани за строителство в тях, както и обявяване на защитена територия „Българско Черноморие“, която да покрива цялото крайбрежие. Целта на искането е да се защитят от строителство последните останали диви плажове в страната – като Иракли, Карадере и Корал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!