Гумнеров предлага фонд за борба с пушенето

Елица Мартинова 12 декември 2012 в 11:43 1386 1

Кирил Гумнеров. Снимка БГНЕС
Кирил Гумнеров. Снимка БГНЕС

Независимите депутати, които въстанаха срещу пълната забрана за пушене на закрито, предлагат да се създаде Фонд за превенция и борба с тютюнопушенето, съобщи в кулоарите на парламента Кирил Гумнеров.

Иван Стоянов от "Коалиция НЕ на Европейския съюз" обясни, че предложението предвижда средствата в този фонд да постъпват от акцизите на тютюневите изделия.

"Първоначално във фонда ще се внасят 5%, а после и 10% от акцизите. Говорим за 80-90 млн. лева годишно. Това няма да ощети бюджета, защото загубите от пълната забрана за пушене със сигурност ще са в пъти по-големи", уточни Стоянов.

Независимите предлагат средствата от този фонд да отиват за кампании против цигарите и за стимулиране собствениците на заведения за непушачи.

Двамата са категорични, че тези мерки биха били много по-ефективни в борбата с пушенето, отколкото пълната забрана  на цигарите.

Стоянов и Гумнеров отново обвиниха парламента, че предложението им за изменения в Закона за здравето "отлежават" твърде дълго.

"Заради настъпващия студ, заради неудобството на хората и големите загуби, които понасят заведенията, ще настояваме промените в Закона за здравето да се разгледат възможно най-скоро. Настояваме те да минат на първо и второ четене още преди края на годината", отсече Гумнеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови