Гумнеров: 70 000 безработни и 300 млн. лв. загуби заради забраната за пушене

Елица Мартинова 14 ноември 2012 в 13:09 2246 2

Кирил Гумнеров, Снимка: БГНЕС
Кирил Гумнеров, Снимка: БГНЕС

„По данни на браншовата организация заради забраната за пушене без работа ще останат поне 70 000 души, бюджетът ще загуби над 300 млн. лв., а социалното осигуряване също ще отчете загуби”, заяви в кулоарите на парламента във вторник независимият народен представител Кирил Гумнеров.

През септември, заедно с независимия си колега Стоян Иванов, Гумнеров внесе в парламента предложение за промени на Закона за здравето. Те настояват да се върне старият режим за пушене на закрити места.

„Месец и половина, след като внесохме предложението, по него няма никакво раздвижване. А забраната за пушене става все по-актуален въпрос, защото заради нея все повече хора губят работата си”, заяви Гумнеров.

„Правителството иска да реши проблема по най-лесния начин: да разгледа промените чак през пролетта, когато повечето от протестиращите сега заведения ще са фалирали”, допълни още той.

Според него безработните през октомври 2012 г. са със 17 хил. лв. повече в сравнение с регистрираните през октомври миналата година.

Гумнеров уточни, че по данни на браншовите организации поне 10 хил. души от тях са без работа заради забраната за пушене в заведенията.

„Идват избори, а нали знаете какво е мотото в интернет: Без Бойко можем, без цигари – не!”, предупреди независимият депутат.

В края на изказването един от представителите на бранша – Пейо Филипов, прочете писмо от името на собствениците на заведения в страната.

Той обяви, че е планиран протест срещу забраната за пушене на закрити места. Демонстрацията, наречена „Протест на масите”, ще се проведе на 22 ноември на площада пред Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови