Гумнеров: 70 000 безработни и 300 млн. лв. загуби заради забраната за пушене

Последна промяна на 14 ноември 2012 в 13:09 1694 2

Кирил Гумнеров, Снимка: БГНЕС
Кирил Гумнеров, Снимка: БГНЕС

„По данни на браншовата организация заради забраната за пушене без работа ще останат поне 70 000 души, бюджетът ще загуби над 300 млн. лв., а социалното осигуряване също ще отчете загуби”, заяви в кулоарите на парламента във вторник независимият народен представител Кирил Гумнеров.

През септември, заедно с независимия си колега Стоян Иванов, Гумнеров внесе в парламента предложение за промени на Закона за здравето. Те настояват да се върне старият режим за пушене на закрити места.

„Месец и половина, след като внесохме предложението, по него няма никакво раздвижване. А забраната за пушене става все по-актуален въпрос, защото заради нея все повече хора губят работата си”, заяви Гумнеров.

„Правителството иска да реши проблема по най-лесния начин: да разгледа промените чак през пролетта, когато повечето от протестиращите сега заведения ще са фалирали”, допълни още той.

Според него безработните през октомври 2012 г. са със 17 хил. лв. повече в сравнение с регистрираните през октомври миналата година.

Гумнеров уточни, че по данни на браншовите организации поне 10 хил. души от тях са без работа заради забраната за пушене в заведенията.

„Идват избори, а нали знаете какво е мотото в интернет: Без Бойко можем, без цигари – не!”, предупреди независимият депутат.

В края на изказването един от представителите на бранша – Пейо Филипов, прочете писмо от името на собствениците на заведения в страната.

Той обяви, че е планиран протест срещу забраната за пушене на закрити места. Демонстрацията, наречена „Протест на масите”, ще се проведе на 22 ноември на площада пред Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.11 2012 в 20:44

една добра идея за частните клубове.даже предлагам ние пушачите да създадем едно затворено общество като във Великобритания от такива като нас със съответните правила,членски карти за достъп до клубовете със съответния устав и условия за приемане в обществото.така ще можем да си общуваме свободно и непринудено да си прекарваме свободното време.условията могат да се направят и да се учреди едно такова общество с единствено условие непушачи да не се допускат под никакъв предлог в нашите бъдещи клубове.веднъж пуснат ли ги пак ще ревнат че им нарушаваме правата.на тях закона достатъчно права им даде така че да нямат повече претенции.в крайна сметка и ние сме хора а не улични кучета имаме право на свобода да избираме с кого да общуваме.ако можем това да го осъществим си решаваме проблемите завинаги и поставяме една твърда граница между нас и тези които не пушат.няма повече да имаме пресечни точки с тях и да им слушаме упреците.ще бъде необходима и помощ от цигареното лоби в парламента вярвам че ще получим подръжка от тях за да се узакони едно такова общество на пушачите.надявам се депутатите Стоян Иванов и Кирил Гумнеров да подкрепят тази наша идея.така ще имаме възможност свободно да общуваме далече от тези които не пушат.

14.11 2012 в 13:19

тоз гуспудин май нещо извзе всички функци на НСИ.