Второ изгорено бебе в плевенската клиника "Авис Медика"

Вероника Шербанова 23 ноември 2012 в 16:35 12084 1

Бебе почина след изгаряне в плевенска клиника. Снимка: БГНЕС
Бебе почина след изгаряне в плевенска клиника. Снимка: БГНЕС

За втори случай с изгорено бебе в клиниката „Авис Медика“ в Плевен сигнализира Росица Вълова, майка на пострадало момиченце, съобщи bTV.

От клиниката обясниха, че новороденото, което получи 10% изгаряния и по-късно почина в болница „Пирогов“, е първият такъв случай. Затова реших да разкажа и за моето дете, което пострада в същата клиника, обясни майката Росица Вълова.

Дъщеричката ù Мирослава се ражда на 11 март напълно здраво. „Първия ден не успях да видя детето си. Донесоха ми го едва на втория ден. Обясниха ми, че е трябвало да я прегледа лекар, защото е леко парната по крачето с вода. Беше повита и ми казаха да не я развивам“, разказва Росица.

Майката настояла да види раната и след като настояли, че изгарянето е леко, лекарите показали нараненото място.

„Оказа се, че е много по-сложно, отколкото ми казаха. Беше с 2% изгаряния. Трябваше да останем осем дена в клиниката и после още два дни да ходим за смяна на превръзката. Сега Мирослава има голям белег на крачето“, допълни тя.

Дежурната акушерка решила да стопли новороденото с грейка с гореща вода, но заради дефект водата заляла крачето на бебето.

След скандал с д-р Ана Вълкова, която е завеждащ отделението, Росица решава да подаде жалба в прокуратурата. Получава отговор няколко месеца по-късно, в който се казва, че Регионалната здравна инспекция е направила проверка и не са установени нарушения. Жената подава втора жалба в прокуратурата в Плевен в началото на октомври.

В края на октомври още едно новородено получи 10% изгаряния в клиниката „Авис Медика“ в Плевен. Завеждащият отделението по неонатология д-р Ана Вълкова включила в стаята с бебетата печка тип духалка, металните части на бебешкото креватче се нагрели и изгорили детето.

Няколко дни по-късно бебето е преместено в болница „Пирогов“ в София, където обаче не успели да го спасят.

Д-р Вълкова беше уволнена ден след смъртта на бебето.

Здравният министър Десислава Атанасова съобщи в петък, че заради двата случая ще бъде извършена проверка в частната клиника и във всички неонатологични отделения в област Плевен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови