Горан Благоев: Възможно е купуване на гласове за нов патриарх

Борислава Бибиновска 09 януари 2013 в 12:16 2307 1

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Не липсва опасение за купуване на гласове при избора на нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ).

Това заяви за OFFNews журналистът Горан Благоев по повод предстоящия патриаршеския събор, който е насрочен за 24 февруари. Тогава трябва да бъде избран нов патриарх.

Благоев коментира, че не очаква да има формално нарушение на Устава на БПЦ при избора. Той обаче изрази съмнение, че е възможно да бъде оказан известен натиск при гласуванeто. По неговите думи не са изключени дори задкулисни машинации.

Според Горан Благоев българските миряни също би трябвало да вземат участие в избора, ако не на патриарха, то поне при избора на тримата кандидат-патриарси. Това свое мнение той подкрепя с прочетеното за апостолските постановления и за старите сведения за провеждането на вселенския събор.

Пред OFFNews журналистът разказа и за документалния филм-портрет за патриарх Максим. 

Лентата е съвместно дело с режисьора Димитър Караджов. Монтажът е поверен на Теодора Вепшек, а оператор е Цв. Недков, преподавател в НАТВИЗ.

Филмът "Моето служение" е заснет през 2004 г. за 90-годишнината на патриарх Максим.  У нас лентата стана актуална след кончината на главата на БПЦ на 6 ноември.

Отличителното във филма е, че той е създаден на основата на първото и единственото обширно интервю на патриарха, което той дава за журналиста.

Филмът акцентира върху разказа на патриарх Максим за времето на атеизма, за  комунизма и срещите си с Тодор Живков, както и за полемиките за вмешателството на властта в църковните дела.

В 54-минутния филм освен за служението си, патриарх Максим споделя и за живота и семейството си.

"Ценното на този филм е, че разкрива гледната точка на патриарх Максим", споделя Горанов.

"Моето служение" ще бъде прожектиран и във Ватикана на 22 януари, ден преди имения ден на патриарха.  Прожекцията във Ватикана е по инициатива на българското посолство при Светия престол и радио "Ватикана" и тя е част от Седмицата за единство на християнството във Ватикана.

Специално за прожекцията във Ватикана към филма са направени и субтитри на италиански език.

Филмът ще се излъчи в присъствието на кардинали и висши духовници от Ватикана. Желание да присъстват на прожекцията са заявили и чуждестранни посланици, акредитирани към Светия престол.

От БНТ вече опровергаха информацията, че папа Бенедикт VI щe посети прожекцията, защото по протокол Римокатолическият глава не участва в подобни мероприятия.

Горан Благоев уточни, че филмът е сниман преди да бъдат разсекретени досиетата на висшия клир.

Водещият на "Вяра и общество" сподели също, че осветяването на принадлежността на част от владиците към Държавна сигурност (ДС) няма как да не промени отношението на хората към тях.

За срещата си с патриарх Максим Благоев си спомня, че е бил затворен човек, който не се открива лесно пред обществото. Филмът обаче разкрива патриарха откъм по-човешки план, уточнява Горанов.

В него Максим разказва за любовта си към книгите, за преклонението си пред красотата на българската природа, за умилението към родното място и Балкана. Патриарх Максим споделя и за копнежа си да придобие духовен сан, за вълнението си  при избора му за патриарх  и за трудните моменти, споходили го по време на председателството му начело на БПЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови