Игумен: Червени раса за духовниците доносници

Последна промяна на 02 декември 2012 в 13:37 3695 26

Светия синод, Снимка: Сергей Антонов
Светия синод, Снимка: Сергей Антонов

Духовниците, свързани с Държавна сигурност, да носят червени раса, за да се отличават от другите. Това призова отец Касиан, игумен на манастира „Благовещение” край с. Копиловци.

Според него, само така хората ще знаят каква е истината.

В четвъртък отец Касиан хвърли ръкавицата, поставяйки на съмнение миналото на Ловчанския митрополит Гавриил, за когото се смяташе, че има чисто досие и не е служил на ДС.

Игуменът публично заяви, че лично е бил привикван от ДС заради доноси, писани от ловчанския владика.

Пред TV7 архимандрит Касиан днес обясни, че не иска да влиза в битка, защото това не е неговата работа, но измежду сегашните 14 митрополити нямало достоен за патриарх.

Новият патриарх трябвало да е преди всичко духовен водач, който да „обгрижва стадото”.

„Между тях аз не познавам такъв”, категоричен бе архимандрит Касиан.

Изборът за нов патриарх на БПЦ е предварително обречен и опорочен, заяви пък доц. Дилян Николчев, преподавател в Благословския факултет на Софийския университет.

„Двама или трима от кандидатите ще бъдат агенти или сътрудници на Държавна сигурност. Според каноните на БПЦ, духовници не могат да служат на светски власти”, заяви той пред TV7.

„Самите епископи дават клетва, че няма да служат на „силните на деня”, добави още доц. Николчев.

„Трябва да се скъса с ДС, агенти нямат място в религията”, категоричен бе преподавателят и подчерта, че все още сътрудници на бившата ДС все още продължават да манипулират общността.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.12 2012 в 23:09

Арх. , точно затова игумен Касиан предлага агентите на ДС да си боядисат расата в червено - за да се различават. Не ни разправяйте, че всички са еднакви, защото не са. Не мразете Св. Илия, заради Илия е казал народът. Но вие май четете, а нищо не разбирате?...

07.12 2012 в 20:38

Христос, дето уж ви е патрон, се е разхождал из къра по едно пищималче, а вие ми се врете в палати! Чудите се как да ги украсите макар, че изрично ви е казано да не вкарвате Бог в земен образ! Кичите себе си със смешни одежди - по-скоро царски, отколкото на хора, които се интересуват от духа си повече, отколкото от тялото... Изобщо, що ли се хабя да ви говоря... То вие, ако не бяхте слепи, щяхте да виждате.

07.12 2012 в 20:23

"Организацията, лукаво носеща името БПЦ е в ерес, защото е нарушила канони на св. църква".

Църквата, нарушила църкварските си канони. Голема новина!

"св. църква"- няма такава глупост! Поне Христос не знае за нея. Всичките сте еднакви и миришете на тамян, което не е приятно за никого. Оправяйте се! Вие сте антихристи до един и не ни късаете изобщо :)

07.12 2012 в 19:26

Христова църква винаги е имало и ще има, там където има вяра, каноничност и нравствен живот. В "БПЦ" няма нищо от тези три. Напротив - точно обратното. Организацията, лукаво носеща името БПЦ е в ерес, защото е нарушила канони на св. църква. Служила е на светската власт, която е атеистична, съслужи с еретици, икуменизъм, взема пари за тайнсвата (симония), новокалендарие, престъпване на клетва при ръкополагане, какато каза доц. Николчев и т.н. Поради ереста си е затънала и в аморалност, на която и непросветените в каноните хора се възмущават. Игумен Касиан е прав. Не може тия еретици- вълци в овчи кожи да се наричат православни и да носят расо, като истинните. За него знам, че е каноничен. Нарича ги еретици, защото са си такива. А те него разколник, понеже не е с тях- еретиците. слава Богу. Мразят го, защото се е опазил по комунизма, а те са се продали, но не само себе си, но са продали и Христа. Не облажавам на "свещениците" в тази доносническа организация, нар. БПЦ. Тези хора буквално работят за бесове. Кой знае как се подиграват с тях доносниците? Слава на Бога, че не всички са продажници, а има и хора като Касиан в България!

06.12 2012 в 14:24

Мерси, Дедо Попе, за уточнението, съвсем навремено си беше, щото аз най-мразим да изпадаме в заблуждение и се пазим от туй нещо като шейтан от евангелие :)

04.12 2012 в 22:11

Ааааааааа, не слагай Дръвчо при демагозите, само щото криво го разбираш.

Много е далече дедо ти поп от почитане на каквито и да било властници, еле па католическите папи. Макар че предпоследният беше терца, поне преди да одъртее лошо.

02.12 2012 в 20:41

Освен чарвени раса нужни са и келимявки със сърп и чук вместо кръст.

02.12 2012 в 17:47

И при все демонстрирани умения не мож ме убеди, че независимо от животинския ни произход, е имало в човешката история Хора- Слънца! И такива би трябвало да бъдат тези, които следваме. Не самозванци с оправдания, дето СВЯТ човек не мож' се вреди помежду им! А ти ги почитай, щом виждаш причина за себе си и полза :)

02.12 2012 в 17:35

Ейй, ама вещ демагог си, Дръвчо, при цялото ми уважение! :)

02.12 2012 в 17:29

И най-вече себеусувършенстване в духовен аспект. Не поощрява, а подтиска. Ако нямаше църкви нямаше да има нито един атеист на земята. То и сега няма... Просто хората виждат, че не вярват в това, дето им казват, че трябва да вярват и търсят изход от ситуацията.