ГЕРБ закри 17 болници

14 април 2013 в 10:03 3568 5

Бившият здравен министър Десислава Атанасова, Снимка: БГНЕС
Бившият здравен министър Десислава Атанасова, Снимка: БГНЕС

За по-малко от четири години при управлението на ГЕРБ са закрити 17 лечебни заведения, съобщи БГНЕС. От тях 9 са публични и 8 – частни, сочи справка на министерството на здравеопазването.

Сред закритите лечебници са общинските многопрофилните болници в Елена, Велико Търново, Горна Оряховица, Габрово, Севлиево, Трявна, Бобов дол. Жителите на Генерал Тошево и Тервел, където болниците са били закрити в края на миналата година, вече трябва да се лекуват в Добрич. Болните от Бобов дол са пренасочени към Дупница и Кюстендил, а от Трън и Брезник – в Перник.

В справката обаче не фигурира болницата в Девин, която бе затворена през юли 2011 година заради дългове от 1.6 милиона лева. Жителите на Девин и околностите протестираха неколкократно, включително и в столицата. Идеята на бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и бившия здравен министър Десислава Атанасова да се създаде филиал на смолянската болница в Девин, така и не бе осъществена. Междувременно поради липсата на лечебно заведение в града са починали поне 14 души, по данни от началото на годината.

Още едно изчезнало лечебно заведение е пропуснато в справката: Белодробната болница в Пловдив, за чието закриване гласува местният общински съвет през март. Лекари и болни от протестираха срещу здравното министерство, ще сезират и Върховния административен съд по Закона за лечебните заведения, тъй като според него болница може да се закрие със санкция от ресорния министър.

Очевидно е, че в населените места, останали без лечебници - основно планински райони, придвижването на линейки, особено в зимните месеци, не е никак лесно. Хората от района около гр. Кула - един от най-бедните в България, а и в Европа, вече трябва да търсят помощ във Видин. Жителите на Бобов дол – град с минно производство, в който има и тежки трудови злополуки, трябва да бъдат транспортирани чак до Дупница или Кюстендил.

Здравеопазването бе един от най-драматичните ресори в правителството на ГЕРБ. През мандата бяха сменени трима здравни министри, а четвъртият - Десислава Атанасова, дойде с гордата заявка, че ще е "тежката артилерия на ГЕРБ"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови