Лекари протестираха пред МЗ в защита на Белодробната болница в Пловдив

Вероника Шербанова 29 март 2013 в 16:09 916 0

Около 50 лекари, медицински сестри и пациенти протестираха пред здравното министерство в защита на Белодробната болница в Пловдив.

Преди седмица Общинският съвет в Пловдив взе решение за закриване на болницата, която е обявена в несъстоятелност заради дългове от над 3 млн. лева. Тя ще бъде преобразувана в отделение на Университетската болница „Свети Георги“ с 35 легла, които според протестиращите няма да са достатъчни, тъй като Белодробната болница обслужва цяла Южна България.

По думите им дълговете на лечебното заведение са натрупани в рамките на 10 години и са далеч по-малко от задълженията на други болници. Затова те настояват да се направи проверка дали болницата умишлено не е доведена до фалит.

Демонстрантите поискаха среща със здравния министър проф. Николай Петров, за да обсъдят бъдещето на болницата, като викаха „Господин министър, спите ли?“.

Белодробната болница е общинска и затова Общинският съвет взема решение за закриването ù. Въпреки това здравният министър трябва да разреши ликвидацията съгласно Закона за лечебните заведения. В този случай обаче се получи точно обратното, коментира Милена Атанасова от Националния синдикат „Защита“.

При протестиращи слезе зам.-министъра на здравеопазването Мирослав Ненков, който покани няколко души в сградата на министерството, за да изложат исканията си.  

Здравното министерство и премиерът нямат никакви законови механизми, с които да въздействат на Общинския съвет или на кмета на Пловдив, обясни д-р Ненков. Министерството обаче е готово за диалог с представителите на местната власт за евентуална отмяна на взетото решение, посочи той. 

Следващата седмица ще бъде организирана среща между директорите на Белодробната болница и Университетската болница "Св. Георги", представители на общината и протестиращите, обеща д0р Ненков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!