Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ внасят вот на недоверие в четвъртък

Елица Мартинова 17 септември 2013 в 08:14 1717 8

Бойко Борисов и Цветан Цветанов.
Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе в парламента вот на недоверие към правителството в четвъртък.

Това обяви бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов пред „Нова телевизия“. Той коментира, че решението за това е взето окончателно на заседание на партията в понеделник. Цветанов обясни, че отговорниците по различните секторни политики предстои да формулират мотивите към вота. Той обаче уточни, че ГЕРБ вижда повод за вота в почти всички действия на правителството.

„Правителството абсолютно няма никаква визия за краткосрочна и дългосрочна политика. Като започнем от дебатите за еврофондовете, енергетиката, липсата на дебати при промените в сигурността, сферата на отбраната, образованието“, обясни Цветанов.

Той заяви, че ГЕРБ се чувстват отговорни, като единствената опозиционна партия. Според Цветанов бившите управляващи са длъжни да внесат вота на недоверие, дори математически да нямат шанс да съборят кабинета.

Разкаяние

Бившият вътрешен министър заяви, че нападките му срещу съдия Мирослава Тодорова вероятно са били прибързани и емоционални. В поредица от свои интервюта като вътрешен министър Цветанов беше обявил, че съдийката обслужва организираната престъпност, заради което тя беше отстранена от ВСС, но по-късно съдът я възстанови на работа. В студиото на bTV във вторник Цветанов обясни, че ако сега е министър, нямало да постъпи по този начин. Още в петък пред журналисти в Парламента, той заяви, че в случая със съдия Тодорова е предприел "по-емоционални действия, а не е реагирал трезво“. Той заяви още, че има вина и отчете десетките си реплики по адрес на магистрата като грешка, защото според него трябва "да изпитваме респект към съдебната система, а не просто да се търсят подобни коментари".

Цветановгейт

Бившият вътрешен министър за пореден път отхвърли твърденията, че има нещо общо със скандала по нерегламентираните подслушвания. Той коментира, че не разбира отношението на отцепниците от ГЕРБ Мирослав Найденов и Емил Димитров, които многократно са обвинявали Цветанов в незаконно подслушване.

Може да имат личен мотив, може да има и други фактори, предположи Цветанов.

„Аз винаги съм бил принципен човек и съм се стремял да си върша работата, да казвам нещата с истинските им имена дори в партията. Сигурно те се чувстват под някаква форма неудовлетворени заради истините, които излизат в партията, и решенията, които после се вземат“, смята бившият вътрешен министър.

Намек, че Пеевски дирижира делата срещу него 

Зам.-председателят на ГЕРБ намекна, че депутатът на ДПС Делян Пеевски ръководи делата срещу Цветанов.

„Наистина, след като Пеевски обяви от трибуната, че ще имам проблеми, проблемите ми започнаха“, каза Цветанов, визирайки емоционалното изказване на Пеевски, преди да той да бъде избран за шеф на ДАНС. Бившият вътрешен министър намекна същото и във връзка с възобновената проверка на имотното му състояние.

Той обаче бе категоричен, че е „абсолютно спокоен“ за действията си като вътрешен министър. Според Цветанов агресивното отношение на Пеевски се дължи на желанието на депутата от ДПС да контролира всички.

„В течение на неговото израстване той винаги се е стремял да държи в подчинение всички, които участват в управлението“, коментира Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews