Quantcast

Цветанов се изправя пред съда на 10 октомври

Последна промяна на 16 септември 2013 в 15:21 2426 11

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Бившият вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов се изправя пред съда на 10 октомври. 

Цветанов отговаря по обвинения за неупражнен контрол над използването на специални разузнавателни средства (СРС) в МВР. Според прокуратурата Цветанов е осуетил наказателно преследване срещу шефа на регионалната дирекция на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров, като е отказал да разпише разрешение за прилагане на СРС.

По това обвинение - за това че като министър на вътрешните работи, въпреки задълженията си е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство, ако бъде признат за виновен, Цветанов може да получи от 1 до 6 години затвор.

Обвинението беше повод Цветанов официално да влезе в регистъра на бандитите. Бившият МВР шеф беше привикан в столичната полиция за полицейска регистрация. Процедурата е уредена от наредба, подписана от самия Цветанов. Бившият вътрешен министър отказа да му бъдат взети пръстови отпечатъци и ДНК-проба, за което беше глобен със 100 лв. По-късно обаче санкцията беше отменена с решение на Административния съд - София град с аргументите, че СДВР не е предоставило исканите в такива случаи доказателства за това, че е имало необходимост от предварителното изпълнение на разпореждането.

Цветанов е подал и втора жалба в съда, с която оспорва законността на административния акт на СДВР по същество.

Срещу Цветанов се води още едно разследване, което касае незаконно подслушване. Става въпрос за т.нар. "цецомобили" - автомобили на МВР, оборудвани с техника за подслушване. Скандалът се разгоря, след като лидерът на БСП Сергей Станишев прати до прокуратурата сигнал за това, че с апаратурата са подслушвани политически опоненти и бизнесмени с цел да бъдат притискани. Делото обаче беше забавено, след като основният експерт, нагърбен с техническата експертиза,  - проф. Евгений Николов, загина при катастрофа. Нещастният инцидент се случи само месец, след като прокуратурата повдигна обвинение на Цветанов за безконтролното подслушване.

В същото време по искане на Прокуратурата НАП започна ревизия на данъчната проверка за имотите на Цветанов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.09 2013 в 01:43

Глупости!

16.09 2013 в 20:39

Няма ли най-после някой да се сети, че мястото на Цъки е в предварителния арест докато текат разследванията срещу него! Тъкмо да свиква със затворническата, килия която го очаква после.

16.09 2013 в 20:19

Ако можеха, досега лекарите от Г.Оряховица да бяха го осъдили. Но не могат! Защото тогава Цветанов огласи данните след изрично гласувано разрешение на Народното събрание. Ха сега да заведат дело срещу решението на Народното събрание... :-)

16.09 2013 в 19:27

Драги Пенчо правните принципи са си правни принципи. Лекарите от Горна Оряховица могат да съдят и евентуалкно да осъдят Цветанов. Пак повтарям виновен е осъдения, а не обвинения. Доколкото съм запознат г-н Цацаров имаше намерения да повдига обвинения и по този случай. Интересно как е пропуснат в статията.

16.09 2013 в 18:38

Днес е "Хубав ден за българската демокрация"......
Днеска Цецо, утре Боци .... нека има радост за народа!
Кураж, цецко, дано в затвора попаднеш на хора! Дано са нежни с теб!

16.09 2013 в 18:37

„След обявяването на Цветанов за престъпник, в Софийския централен затвор настъпи небивало оживление, каквото надзирателите наблюдават само по коледните и новогодишните празници. В сектор "Тежки престъпления срещу личността" тарторите-рецидивисти с по няколко изнасилвания и убийства ликуват и пеят "Я елате пиленца при баткоо", а останалите затворници ги подкрепят с радостни викове.
ДУПЕ ДА ТИ Е ЯКО, ЦЕЦООО !!!“
Днес Дон Цеци е бил разигран на малка лотария в Централния затвор. Спечелил го е Рангел Вазелина, стар рецидивист.

16.09 2013 в 18:28

Наскоро стана ясно, че
"Прокуратурата е осъдена да плати над 1 млн. лв. компенсации на граждани с погазени права.
Само за половин година 150 души са спечелили дела срещу обвинението, защото е опитало да ги изкара без вина виновни или е позволило над тях дълго да тегне клеймото на разследвани за престъпление.
Броят на хората, които търсят обезщетение, непрекъснато се увеличава, а сметката на обвинението ще изтънява все повече. И на теория това трябва да стегне редиците в прокуратурата. За ведомство с годишен бюджет от 163 млн. лв. обаче милион-два за обезщетения са направо скромна сума. В някои случаи те са цената, която след години данъкоплатците плащат за поръчкови дела в услуга на политици и бизнесмени, в други са плод на некадърността и незаинтересоваността на някой прокурор."

Тази новина беше публикувана в някои медии в началото на м. август.

16.09 2013 в 18:25

Цацаров сякаш се очертава да е като втория Н. Филчев - да използва властта, която има, за да си разчиства сметките с хората, с които не е - по една или друга причина - в добри отношения.
Един журналист от един много сериозен седмичник преди време сподели предположението в своя статия, че Цацаров е вдигнал мерника на Цветанов, заради един разговор (на Цацаров) с бившия шеф на ГДБОП Ст. Флоров, по време на който Флоров издал на Цацаров, че имал данни, че Цветанов бил подслушвал - чрез СРС по друг повод, и разговори на Цацаров, затова и Цацаров така атакувал Цветанов. Доколко това е вярно, няма как да знаем със сигурност. Но личи очевадната целенасочена атака на Цацаров срещу Цветанов. За всичко останало, освен Цветанов, боядисания в розово паметник на Съветската армия и бежанците, Цацаров сякаш е потънал в дрямка.
А иначе Цветанов, след като започнаха атаките срещу него, започва и той да преживява катарзиси - първо се извини на лекарите в Горна Оряховица, направи го преди седмици в сутрешния блок на Нова ТВ, а преди броени дни - по радио К2, отчете като грешка и отношението му към Мирослава Тодорова. Той се оправда с емоционално състояние, предизвикано от имейл, който е получил от едно семейство, което било ограбено, двете дъщери – изнасилени, а делото се влачело повече от десет години...

16.09 2013 в 16:03

Това всичкото трябваше да го кажеш на Цвък, когато от трибуната на НС обяви лекари за детеубийци и когато в редица интервюта за една национална телевизия "осъди" определени съдии за съучастници на организираните престъпници.
Или тогава можеше, но когато опре до Цвък и Боце изведнъж се сещаме за основни правни принципи, м?

16.09 2013 в 15:57

Абе те Брендо го пуснаха - с влязла сила присъда в Италия 20 години,че Цецо ли...