Цветанов се изправя пред съда на 10 октомври

Юлиан Христов 16 септември 2013 в 15:21 3131 11

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Бившият вътрешен министър и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов се изправя пред съда на 10 октомври. 

Цветанов отговаря по обвинения за неупражнен контрол над използването на специални разузнавателни средства (СРС) в МВР. Според прокуратурата Цветанов е осуетил наказателно преследване срещу шефа на регионалната дирекция на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров, като е отказал да разпише разрешение за прилагане на СРС.

По това обвинение - за това че като министър на вътрешните работи, въпреки задълженията си е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство, ако бъде признат за виновен, Цветанов може да получи от 1 до 6 години затвор.

Обвинението беше повод Цветанов официално да влезе в регистъра на бандитите. Бившият МВР шеф беше привикан в столичната полиция за полицейска регистрация. Процедурата е уредена от наредба, подписана от самия Цветанов. Бившият вътрешен министър отказа да му бъдат взети пръстови отпечатъци и ДНК-проба, за което беше глобен със 100 лв. По-късно обаче санкцията беше отменена с решение на Административния съд - София град с аргументите, че СДВР не е предоставило исканите в такива случаи доказателства за това, че е имало необходимост от предварителното изпълнение на разпореждането.

Цветанов е подал и втора жалба в съда, с която оспорва законността на административния акт на СДВР по същество.

Срещу Цветанов се води още едно разследване, което касае незаконно подслушване. Става въпрос за т.нар. "цецомобили" - автомобили на МВР, оборудвани с техника за подслушване. Скандалът се разгоря, след като лидерът на БСП Сергей Станишев прати до прокуратурата сигнал за това, че с апаратурата са подслушвани политически опоненти и бизнесмени с цел да бъдат притискани. Делото обаче беше забавено, след като основният експерт, нагърбен с техническата експертиза,  - проф. Евгений Николов, загина при катастрофа. Нещастният инцидент се случи само месец, след като прокуратурата повдигна обвинение на Цветанов за безконтролното подслушване.

В същото време по искане на Прокуратурата НАП започна ревизия на данъчната проверка за имотите на Цветанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!