ГЕРБ: Русия няма шанс срещу нас

Александра Маркарян 20 септември 2012 в 08:34 2900 6

Диан Червенкондев, депутат от ГЕРБ Снимка: БГНЕС
Диан Червенкондев, депутат от ГЕРБ Снимка: БГНЕС

„Не е възможно. „Росатом“ няма да спечели този арбитраж. Имаме документи. Защитавани сме от организация, печелила много пъти дела срещу Русия.“ Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев по повод увеличената съдебна претенция срещу България заради отказа ни от проекта АЕЦ „Белене“.

На 11 септември „Атомстройекспорт“ (част от „Росатом“) увеличи иска от 58 милиона евро на 1 млрд. евро. Делото се гледа от Международния арбитражен съд в Париж.

Премиерът Бойко Борисов нарече претенцията „вероломна“, а финансовият министър Симеон Дянков заяви, че щял да "пляска" руснаците в съда.

Реакцията на Русия не закъсня: „България не е заявявала официално отказа си от АЕЦ „Белене“ пред „Росатом“, заяви зам.-генералният директор на компанията Кирил Комаров. И допълни, че руските заводи продължават да произвеждат оборудване, че почти са изпълнили поръчката и са готови да я доставят. България, ако искала, можела да си направи музей или АЕЦ „Белене“.

Нежеланието на България да плаща бе определено от Комаров като „странно“.

Заговори се и за визита на руския президент Владимир Путин заради „Белене“ през ноември. Премиерът Борисов потвърди информацията, администрацията на Путин обаче обяви, че подобно нещо в графика му няма.

Тогава Борисов заяви, че Путин знаел, че разговорът „няма да е никак приятен“ и увъртал за визитата. Реакцията му била „първосигнална“.

На 18 ноември дойде нов удар от Москва: „Размерът на иска за „Белене“ е толкова голям и аргументацията на Русия е толкова сериозна, че съдебният спор в крайна сметка може да доведе до фалита на НЕК. Ако НЕК изгуби иска и не е в състояние да се разплати, тогава „Росатом“ може вместо компенсация да приеме активите на НЕК“, заяви неназован източник ядрената енергетика на Русия, цитиран от РИА Новости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!