Путин тук - Путин там. За България - не знам

Вероника Шербанова 13 септември 2012 в 18:39 3393 1

Владимир Путин, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив
Владимир Путин, Снимка: ЕРА/БГНЕС, Архив

В графика на руския президент Владимир Путин не присъства посещение в България. Това съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

„Засега в графика на Владимир Путин за посещения в чужбина не присъства България“, категоричен е Песков.

„Няма предвидена напълно утвърдена визита, но контактите ни по дипломатическите канали продължават“, обясни той.

По-рано днес премиерът Борисов заяви, че Владимир Путин ще посети страната ни на 9 ноември.

Подобна информация даде и президентът Росен Плевнелиев, който обаче беше по-скромен в изказването си и заяви, че “се работи по идването на Путин”.

Според Плевнелиев основната тема на посещението ще бъде искът на руската компания „Атомстройекспорт“ за 1 млрд. евро обезщетение заради спирането на проекта АЕЦ „Белене”.

Във вторник стана ясно, че руската атомна компания „Атомстройекспорт“, част от „Росатом“, е поискала обезщетение от 1 милиард евро заради отказа на България от АЕЦ „Белене“, вместо първоначалните 58 милиона евро.

Министърът на икономиката Делян Добрев беше категоричен, че за искането няма никакви основания. Той потвърди съществуването на иск пред Международния арбитражен съд в Париж, но по думите му той не отговарял на принципните договорености между руската атомна компания и Националната електрическа компания (НЕК).

Добрев увери, че са наели „най-добрата адвокатска кантора в света“ и за последните шест месеца заедно са изготвили защита. „Руската страна няма право на такъв арбитраж, ние имаме достатъчно аргументи, няма никакви основания за посочената сума“, категоричен е той.

В същото време зам.-генералния директор на „Росатом“ Кирил Комаров заяви, че България не е представила официален отказ от АЕЦ „Белене“. Той обясни, че поръчаното оборудване се произвежда и в момента и може да бъде доставено по всяко време на българската страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови